Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: Gevolgen coronacrisis op arbeidsmarkt nog onduidelijk

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 16:57

Het is nog onduidelijk wat de coronacrisis voor gevolgen gaat hebben voor de Limburgse arbeidsmarkt.

De maatregelen die de overheid treft om ontslagen te voorkomen, zorgen ervoor dat minder mensen zich bij het UWV melden. Daardoor is er nog geen goed zicht op wat de virusuitbraak voor gevolgen kan gaan hebben.

Schatkist leeg
"De vraag is hoe lang die maatregelen van de overheid actief blijven", legt Gerald Ahn van het UWV uit. "De komende maandag zal dat nog wel goed komen, maar wat als de schatkist leegraakt? Maar zolang die maatregelen er zijn, verzacht het veel en zal de werkloosheid nog niet zo snel oplopen." Maar dat de werkloosheid zal oplopen, is wel duidelijk. "Dat er een recessie komt, is zeker. En dan zullen mensen ook hun baan gaan verliezen."

Zwartste scenario
Volgens Ahn is het nu nog lastig te voorspellen wat de gevolgen gaat zijn voor de arbeidsmarkt in Limburg. Het Centraal Planbureau kwam donderdag met vier scenario's hoe de crisis kan uitpakken voor onze economie. In het meest zwarte scenario loopt de werkloosheid op tot 9,4 procent van de beroepsbevolking. Dat zou in Limburg uitkomen op ruim 50.000 werklozen. "Met dat scenario houden echter maar weinig mensen rekening", zegt Ahn. "Maar hoe het wel gaat uitpakken, is echt nog geen zinnig woord over te zeggen. We hebben echt nog geen idee hoeveel mensen hun baan gaan verliezen. Halverwege april weten we meer."

Lees ook: Limburgse economie kwetsbaar voor coronacrisis

Jongeren en flexwerkers
Mocht het echt tot een ontslaggolf komen, dan verwacht het UWV dat de jongeren en flexwerkers het weer lastig gaan krijgen. "Dat was na de crisis van 2008 ook het geval", legt Ahn uit. "Schoolverlater kwamen maar moeilijk aan werk en flexwerkers waren de eersten die ontslagen werden." De werkloosheidspiek na die crisis kwam in 2014, toen 8,4 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis zat. In Limburg waren dat zo'n 48.000 mensen.

Seizoenswerkers zitten thuis
Ook bepaalde sectoren gaan het lastig krijgen, waaronder de horeca, het toerisme, de industrie en de transportwereld. "Maar aan de andere kant zien we de vraag naar werk ook flink toenemen in andere sectoren, zoals de agrarische sector. Die maken vooral gebruik van seizoenswerkers, zoals Polen, die nu niet in Limburg kunnen komen." Het UWV probeert daarom mensen die geen uitzicht hebben op werk, naar die sectoren te krijgen. "Daar staan mensen normaal gesproken wel voor open. Dan gaan ze een paar maandjes de transportsector in om daarna weer terug te keren in bijvoorbeeld de horeca."

Inhaalslag
Toch verwacht Ahn dat de recessie weer snel voorbij kan zijn. Als mensen straks eenmaal weer de deur uit mogen, zullen ze weer meer gaan kopen en komen de restaurantbezoekjes ook weer. Toch zal niet iedere sector een inhaalslag kunnen maken. "Misschien gaan mensen straks in een keer vier broeken kopen in een winkel", legt Ahn uit. "Die sector zal wel een inhaalslag krijgen, net als de toeristische sector. Maar mensen zullen niet opeens vier keer per week naar een restaurant gaan. De horeca zal het nog wel een tijd lastig blijven hebben."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen