Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: Gevolgen coronacrisis op arbeidsmarkt nog onduidelijk

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 16:57

Het is nog onduidelijk wat de coronacrisis voor gevolgen gaat hebben voor de Limburgse arbeidsmarkt.

De maatregelen die de overheid treft om ontslagen te voorkomen, zorgen ervoor dat minder mensen zich bij het UWV melden. Daardoor is er nog geen goed zicht op wat de virusuitbraak voor gevolgen kan gaan hebben.

Schatkist leeg
"De vraag is hoe lang die maatregelen van de overheid actief blijven", legt Gerald Ahn van het UWV uit. "De komende maandag zal dat nog wel goed komen, maar wat als de schatkist leegraakt? Maar zolang die maatregelen er zijn, verzacht het veel en zal de werkloosheid nog niet zo snel oplopen." Maar dat de werkloosheid zal oplopen, is wel duidelijk. "Dat er een recessie komt, is zeker. En dan zullen mensen ook hun baan gaan verliezen."

Zwartste scenario
Volgens Ahn is het nu nog lastig te voorspellen wat de gevolgen gaat zijn voor de arbeidsmarkt in Limburg. Het Centraal Planbureau kwam donderdag met vier scenario's hoe de crisis kan uitpakken voor onze economie. In het meest zwarte scenario loopt de werkloosheid op tot 9,4 procent van de beroepsbevolking. Dat zou in Limburg uitkomen op ruim 50.000 werklozen. "Met dat scenario houden echter maar weinig mensen rekening", zegt Ahn. "Maar hoe het wel gaat uitpakken, is echt nog geen zinnig woord over te zeggen. We hebben echt nog geen idee hoeveel mensen hun baan gaan verliezen. Halverwege april weten we meer."

Lees ook: Limburgse economie kwetsbaar voor coronacrisis

Jongeren en flexwerkers
Mocht het echt tot een ontslaggolf komen, dan verwacht het UWV dat de jongeren en flexwerkers het weer lastig gaan krijgen. "Dat was na de crisis van 2008 ook het geval", legt Ahn uit. "Schoolverlater kwamen maar moeilijk aan werk en flexwerkers waren de eersten die ontslagen werden." De werkloosheidspiek na die crisis kwam in 2014, toen 8,4 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis zat. In Limburg waren dat zo'n 48.000 mensen.

Seizoenswerkers zitten thuis
Ook bepaalde sectoren gaan het lastig krijgen, waaronder de horeca, het toerisme, de industrie en de transportwereld. "Maar aan de andere kant zien we de vraag naar werk ook flink toenemen in andere sectoren, zoals de agrarische sector. Die maken vooral gebruik van seizoenswerkers, zoals Polen, die nu niet in Limburg kunnen komen." Het UWV probeert daarom mensen die geen uitzicht hebben op werk, naar die sectoren te krijgen. "Daar staan mensen normaal gesproken wel voor open. Dan gaan ze een paar maandjes de transportsector in om daarna weer terug te keren in bijvoorbeeld de horeca."

Inhaalslag
Toch verwacht Ahn dat de recessie weer snel voorbij kan zijn. Als mensen straks eenmaal weer de deur uit mogen, zullen ze weer meer gaan kopen en komen de restaurantbezoekjes ook weer. Toch zal niet iedere sector een inhaalslag kunnen maken. "Misschien gaan mensen straks in een keer vier broeken kopen in een winkel", legt Ahn uit. "Die sector zal wel een inhaalslag krijgen, net als de toeristische sector. Maar mensen zullen niet opeens vier keer per week naar een restaurant gaan. De horeca zal het nog wel een tijd lastig blijven hebben."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen