Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: Banengroei vertraagt, krapte blijft

Geplaatst opdinsdag 29 oktober 2019 - 20:22

Dit jaar komen er in Limburg 4500 banen bij. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat de groei in 2020 afneemt naar nog maar nieuwe 2100 banen.

De daling van het aantal nieuwe banen heeft te maken met een wereldwijde vertraging van de economie.

Duitsland
Die economie wordt getroffen door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid rond de Brexit. “Maar nog belangrijker is de krimp van de Duitse economie”, verklaart Gerald Ahn van UWV. “We zijn toch afhankelijk van Duitsland.”

Lees ook: UWV voorspelt daling banengroei

Toename werkloosheid
Het UWV voorspelt dat er meer mensen in de WW terecht zullen komen en de werkloosheid licht zal stijgen. Daardoor komt er meer ruimte op de arbeidsmarkt. Maar de krapte blijft. “Alleen al in Zuid-Limburg zijn er 17.000 werkende 60-plussers”, verklaart Ahn. “Die moeten vervangen worden.”

Mismatch
Daar staat tegenover dat nog veel mensen geen werk hebben. Dat zijn vooral lager opgeleiden en mensen met een beperking. Ook blijft er een mismatch bestaan. “Er worden nog steeds veel mensen opgeleiden voor beroepen waar geen vraag naar is. En waar vraag naar is, studeren te weinig op af.”

Moeilijk invullen
Hierdoor zijn er volgens het UWV veel vacatures moeilijk in te vullen. In Zuid-Limburg staat op dit moment tegenover ieder werkzoekende 2,4 vacatures. In Midden-Limburg is dat 2,3. In Noord-Limburg 1,7. “Momenteel staan in Zuid-Limburg 10.300 vacatures open”, zegt Ahn. “De helft daarvan is moeilijk in te vullen.”

Vooral de vraag naar onder andere metaalarbeiders, elektriciens en ICT-ers is groot.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen