Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: arbeidsmarkt gaat de komende tijd niet verbeteren

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 6:00

De afgelopen maanden voltrok zich een unieke situatie op de Limburgse arbeidsmarkt. Door de regelingen van de overheid lijkt de schade van de coronacrisis mee te vallen, maar verbetering is nog niet in zicht.

Het UWV hield rekening met het zwartste scenario: zo'n 50.000 werklozen in Limburg, wat neerkomt op 9,4 procent van de provinciale beroepsbevolking. Maar zover kwam het niet.

Uniek
Bij het UWV zijn ze de eerste klap, volgens Manuel Stoffels, regiomanager WERKbedrijf Zuid-Limburg bij UWV, nog nauwelijks te boven. Volgens hem komen we uit een situatie zoals we nog nooit op de arbeidsmarkt gezien hebben. "We hadden eind maart een enorme piek in de aanvragen voor de WW. Dit was uniek. Van de een op de andere dag sloot de horeca en even later ging de detailhandel dicht. Alles kwam tegelijk op ons af, iets wat we nog nooit eerder hebben meegemaakt."

Cijfers
Hoe nu verder is de vraag die rondzingt bij UWV. Om daar een antwoord op te krijgen is het belangrijk om te weten waar Limburg op dit moment staat. Uit de CBS-cijfers van het eerste kwartaal blijkt dat het werkloosheidspercentage in Limburg op 3,6 procent staat.

Echter kwam de klap pas in april. Daar zijn nog geen cijfers van. De cijfers van het UWV zijn recenter maar gaan over het aantal WW-aanvragen. Daaruit blijkt dat 3,6 procent van de Limburgse beroepsbevolking op dit moment in de WW zit en dat komt neer op ruim 20.000 mensen. Landelijk gezien ligt het percentage op 3,2 procent. Stoffels: "We hebben in het begin van de crisis een harde klap gehad. Dat kwam vooral door de grote toerismesector in onze provincie, maar we zien dat de cijfers nu gestabiliseerd zijn."

Noodmaatregel
Die stabilisatie is vooral te danken aan de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Werkgevers die door corona deze maanden minimaal 20 procent minder omzet verwachten, kunnen via de regeling een tegemoetkoming van de overheid krijgen om hun personeel door te betalen.

Landelijk zijn op dit moment zo’n 2,5 miljoen mensen afhankelijk van de NOW-regeling. Door sommigen worden deze werklozen ook wel spookwerklozen genoemd. Stoffels: "Deze regeling houdt ons op dit moment op de been. De regeling doet z’n werk op dit moment heel goed en houdt veel mensen uit de werkloosheid."

Volgens Frank Cörvers, hoogleraar menselijk kapitaal en werkgelegenheid aan de Universiteit Maastricht is dankzij de regelingen van de overheid de klap op de korte termijn opgevangen. "Zonder deze regeling hadden we een veel snellere terugval gehad. De regeling brengt tijdelijk verlichting. Het is alleen erg duur om op de lange termijn vol te houden."

Nieuwe normaal
Hoe dus verder is de vraag. Volgens Cörvers is het einde van de crisis nog niet in zicht en kan de huidige regeling niet eindeloos worden volgehouden. "De vraag is nu hoe bijvoorbeeld bedrijven omgaan met het nieuwe normaal. Wat betekent dit voor hun verdienmodel?" En ook het oplopend aantal nieuwe besmettingen baart Cörvers zorgen. "We kunnen nieuwe klappen verwachten in bepaalde sectoren. Al verwacht ik niet dat de tweede golf ernstiger gaat worden dan de eerste golf."

Stoffels is daar minder zeker van. "Ik hoop dat we de grootste piek gehad hebben maar het zou zomaar kunnen dat we nog een piek krijgen en deze kan nog wel eens erger worden. We weten het gewoon niet."

Toekomst
Volgens Stoffels zijn er veel onzekere factoren die de toekomst bepalen. Wat gaat er gebeuren met de NOW-regeling, die nu veel mensen op de been houdt, of met de economie in z'n geheel. "Het blijft daarmee lastig vooruit kijken, maar onze voorzichtige verwachting is wel dat deze maand nog niet heel veel zal veranderen in de werkeloosheid", zegt Stoffels. "Dat wordt anders als na de zomervakantie de NOW-regeling afloopt. De vraag is dan wat er voor in de plaats komt. Als deze regeling stopt verwachten wij een flinke stijging van de werkeloosheid. Maar hoe groot die klap gaat worden durven we nog niet te voorspellen."

Nieuwe aanvragen
UWV bereidt zich volgens Stoffels voor op iets waarvan ze zelf de afloop nog niet kunnen inschatten. De cijfers worden in de gaten gehouden en ze bereiden zich voor op veel nieuwe aanvragen door medewerkers aan te nemen. Omdat er een ontslaggolf wordt verwacht, schaalt het UWV landelijk op met zo'n 300 fte om aanvragen te verwerken, werklozen naar een nieuwe baan te begeleiden enzovoorts. Voor Limburg komt dit neer op 25 fte extra op een totaal van zo'n 400 Limburgse fte's.

Keuzes
Toch zullen er volgens Cörvers ook keuzes gemaakt moeten worden voor de langere termijn. "UWV zal mensen voldoende mogelijkheden moeten bieden om mensen aan banen voor de toekomst te helpen. In de vrijetijdsindustrie vallen klappen die blijven als het virus bedwongen is. Terwijl ICT nog belangrijker zal worden nu we leren op afstand en werken op afstand. Maar omscholingstrajecten zijn geleidelijke processen, daar gaat eerst een stijgende werkeloosheid aan vooraf die we zullen moeten uitzieken."

UWV zet in om mensen zo snel mogelijk van werk naar werk te begeleiden. "We zien dat mensen die werkeloos zijn geraakt en een administratieve functie hadden heel goed kunnen helpen in de zorg. Daar zijn veel ondersteunende administratieve handelingen nodig. Ook zien we dat mensen uit de productiesectoren makkelijk de overstap maken naar logistieke bedrijven. Daar is de vraag enorm sinds we massaal zijn overgestapt op online shoppen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen