Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: aantal WW-uitkeringen gaat nog fors toenemen

Geplaatst opdonderdag 18 juni 2020 - 14:12

In het derde en vierde kwartaal van dit jaar gaan veel mensen hun baan verliezen. Dat vreest uitkeringsinstantie UWV. Een ontslaggolf bleef in mei uit, maar dat is volgens arbeidsmarktdeskundige Gerald Ahn slechts stilte voor de storm

Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering steeg vorig maand wel. Maar minder hard dan in april. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van UWV. In Limburg zijn in mei 20.800 WW-uitkeringen verstrekt. Dat zijn er 450 meer dan de maand daarvoor. Dat is een stijging van 2 procent in vergelijking met april 2020. In april was die stijging nog 14 procent. "In april kwamen veel mensen uit de horeca en uitzendkrachten in de WW", verklaart arbeidsmarktdeskundige Gerald Ahn. “Dat was een eerste piek. Daardoor was de stijging vorige maand zo hoog.”

Versoepeling maatregelen
Daarnaast zijn ook de coronamaatregelen versoepeld. Dat heeft volgens Ahn ook invloed gehad op de nieuwste cijfers van het UWV. "Je zag daardoor dat bijvoorbeeld het aantal vacatures is toegenomen en dat mensen weer in de slag konden in bijvoorbeeld de horeca."

Lees ook: Stijging aantal WW-uitkeringen neemt af

Nog geen ontslaggolf
Dat de ontslaggolf uitblijft, ligt volgens het UWV ook aan de steunmaatregelen van het kabinet. De overheid betaalt nu de lonen van een groot deel van de werknemers in ons land. Bedrijven kunnen daardoor mensen gewoon in dienst houden. Dat blijkt ook uit het aantal faillissementen. Ondanks de crisis loopt dat aantal niet fors op. Toch vreest Ahn dat de werkloosheid in het derde kwartaal zal oplopen. "Veel bedrijven zien het aantal orders teruglopen. Ook loopt straks het tweede steunpakket van maatregelen af." Vooral werknemers in de industrie zullen worden geraakt.

3,6 procent
Toch hebben maar 3,6 procent van de Limburgers nu een WW-uitkering. Maar in werkelijkheid zitten veel meer Limburgers werkeloos thuis. "Naast de 20.800 mensen met een uitkering, zijn er ook nog mensen die geen WW krijgen", verklaart Ahn. "Jongeren bijvoorbeeld die geen rechten hebben opgebouwd, komen in de bijstand. Daarnaast zijn er ook nog mensen die nu stoppen met zoeken naar werk. Die het opgeven." Die groep van zo’n 15.000 mensen zijn in de cijfers van UWV niet meegenomen.

Lees ook: Toekomstvoorspelling: faillissementen- en ontslaggolf

Krapte arbeidsmarkt opgelost
Sinds de uitbraak van de crisis hebben al zo’n 200.000 mensen hun baan in Nederland verloren. Daardoor is er ook geen sprake meer van krapte op de arbeidsmarkt. De krapte in Limburg is nu gemiddeld. "Maar er zijn nog sectoren waar wel een grote vraag is naar nieuwe medewerkers", stelt Ahn. "In de zorg en de ICT bijvoorbeeld." In de sectoren landbouw, groenvoorziening (-8,4 procent), overheid (-6,3 procent) en industrie (-6 procent) was in mei de kleinste groei van het aantal uitkeringen. De sterkste stijging van het aantal uitkeringen was, ondanks de versoepeling van de maatregelen, in de horeca (11 procent).

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen