Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: '150.000 banen in gevaar door coronacrisis'

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 6:30

Een derde van de werkende Limburgers heeft een beroep dat hard wordt getroffen door de coronacrisis. Dat meldt het UWV donderdag.

Het zijn vooral banen in de horeca, de uitzendbranche, metaal- en technologische industrie die onder druk staan. Hierdoor zien zo’n 150.000 Limburgers hun inkomen in gevaar komen.

Volgens de nieuwste cijfers dreigt vooral Noord- en Midden-Limburg hard getroffen te worden. Daar werkt 35 procent van de mensen in een sector die te maken heeft met een grote of zeer grote krimp van het aantal banen. In Zuid-Limburg gaat het om 31 procent van de banen. Het landelijk gemiddelde is 32 procent.

Sectoren met een zeer grote krimp van de werkgelegenheid:
- Verhuur en overige zakelijke dienstverlening
- horeca
- cultuur, sport en recreatie, sierteelt

Sectoren met grote krimp:
- Metaal en technologische industrie
- Detailhandel (non food)
- Autohandel
- Personenvervoer

Samenstelling economie
Dat Noord- en Midden-Limburg de gevolgen van de coronacrisis goed voelen, komt door de samenstelling van de regionale economie. "In Noord-Limburg is veel werk in de metaal en technologische industrie, sierteelt en horeca”, zegt arbeidsmarktdeskundige Gerald Ahn van het UWV. “In Midden-Limburg werken veel mensen in de detailhandel.”

Zorg en welzijn
Mensen die in de zorg, welzijn, bij de post of als koerier werken hoeven zich volgens de uitkeringsinstantie geen grote zorgen te maken. Deze sectoren groeien nog steeds. Ook in coronatijd. In deze sectoren werken in Limburg zo’n 110.000 mensen.

Sectoren met groei
- Gezondheids- en welzijnszorg
- Openbaar bestuur
- Post en koeriers

In Limburg hebben 475.000 mensen een baan. Volgens het UWV worden naast Noord- en Midden-Limburg ook Groot Amsterdam en Zuidoost-Brabant hard geraakt door de crisis. De regio’s Groningen, Rijk van Nijmegen en Zuid-Holland Centraal worden het minst getroffen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen