Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: '150.000 banen in gevaar door coronacrisis'

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 6:30

Een derde van de werkende Limburgers heeft een beroep dat hard wordt getroffen door de coronacrisis. Dat meldt het UWV donderdag.

Het zijn vooral banen in de horeca, de uitzendbranche, metaal- en technologische industrie die onder druk staan. Hierdoor zien zo’n 150.000 Limburgers hun inkomen in gevaar komen.

Volgens de nieuwste cijfers dreigt vooral Noord- en Midden-Limburg hard getroffen te worden. Daar werkt 35 procent van de mensen in een sector die te maken heeft met een grote of zeer grote krimp van het aantal banen. In Zuid-Limburg gaat het om 31 procent van de banen. Het landelijk gemiddelde is 32 procent.

Sectoren met een zeer grote krimp van de werkgelegenheid:
- Verhuur en overige zakelijke dienstverlening
- horeca
- cultuur, sport en recreatie, sierteelt

Sectoren met grote krimp:
- Metaal en technologische industrie
- Detailhandel (non food)
- Autohandel
- Personenvervoer

Samenstelling economie
Dat Noord- en Midden-Limburg de gevolgen van de coronacrisis goed voelen, komt door de samenstelling van de regionale economie. "In Noord-Limburg is veel werk in de metaal en technologische industrie, sierteelt en horeca”, zegt arbeidsmarktdeskundige Gerald Ahn van het UWV. “In Midden-Limburg werken veel mensen in de detailhandel.”

Zorg en welzijn
Mensen die in de zorg, welzijn, bij de post of als koerier werken hoeven zich volgens de uitkeringsinstantie geen grote zorgen te maken. Deze sectoren groeien nog steeds. Ook in coronatijd. In deze sectoren werken in Limburg zo’n 110.000 mensen.

Sectoren met groei
- Gezondheids- en welzijnszorg
- Openbaar bestuur
- Post en koeriers

In Limburg hebben 475.000 mensen een baan. Volgens het UWV worden naast Noord- en Midden-Limburg ook Groot Amsterdam en Zuidoost-Brabant hard geraakt door de crisis. De regio’s Groningen, Rijk van Nijmegen en Zuid-Holland Centraal worden het minst getroffen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen