Overslaan en naar de inhoud gaan

Usta maakte lastige opdracht bij MVV alleen maar lastiger

Geplaatst opmaandag 30 maart 2020 - 9:14

Zondagavond werd bekend dat MVV niet verder gaat met hoofdtrainer Fuat Usta. Dat vertrek diende zich aan.

De prestaties op het kunstgrasveld in De Geusselt spraken nog wel in het voordeel van Usta, maar dat was bij lange na niet genoeg om de trainer ook komend seizoen in het zadel te houden. Op andere terreinen was de tendens negatief.

Lees ook: Usta weg als trainer van MVV

Gemiddeld
Trainers worden meestal afgerekend op resultaten. Wat dat betreft was het stadion in Maastricht een veilige haven voor Usta. Van de veertien thuisduels werden er slechts vier verloren. MVV pakte in die wedstrijden in De Geusselt in totaal 22 punten, een gemiddelde score in de Keuken Kampioen Divisie. Dat MVV tussen 11 oktober en 28 februari dik 4,5 maand ongeslagen bleef in eigen huis, viel in de smaak.

Op vreemde bodem
Op vreemde bodem ging het de formatie van Usta een stuk minder goed af. In vijftien uitduels verzamelde MVV slechts vijf punten, het minst van alle clubs in de eerste divisie. Met name in 2020 deden de Sterrendragers zichzelf ernstig tekort in uitwedstrijden. Zo werd in Kerkrade een zeker lijkende derbyzege op Roda JC met twee late tegentreffers in extremis uit handen gegeven.

Lees ook: Tumultueuze derby eindigt in gelijkspel

Uit zicht
Het gevolg van al die resultaten is een voorlopige - en gezien de coronamaatregelen mogelijk ook definitieve - vijftiende plek op de ranglijst, een stuk lager dan waar MVV voor aanvang van het seizoen op mikte. Algemeen directeur Paul Penders zei toen nog met MVV binnen twee seizoenen de stap naar de Eredivisie te willen maken. Kwalificatie voor de play-offs is de minimale vereiste daarvoor. De play-offplekken waren voor de winterstop echter al uit Maastrichts zicht verdwenen.

Lees ook: MVV stelt Fuat Usta aan als hoofdtrainer

Voorganger
De door Penders gepretendeerde doelstelling was wel een zeer optimistische. De druk op Usta werd zo al opgevoerd voordat het seizoen goed en wel begonnen was. Daarnaast was de voorganger van Usta niet de minste: Ron Elsen had jarenlang de MVV-selectie onder zijn hoede, was de langstzittende trainer in de Keuken Kampioen Divisie en had in de loop der jaren het nodige gezag verworven. Elsen ruilde zijn rol als hoofdtrainer in voor die van technisch manager.

Ron Elsen MVV
Foto: Publiciteitvisie.nl

Geen autoriteit
Het was niet vanzelfsprekend dat Usta die rol naadloos kon overnemen. Hij werkte weliswaar eerder als assistent-trainer van bijvoorbeeld Guus Hiddink, maar de trainersjob bij MVV was zijn eerste echte klus als hoofdtrainer. Met Robbie Servais en Roger Reijners kreeg hij twee assistenten naast zich die hun sporen in de voetballerij verdiend hebben. Maar al snel werd duidelijk dat de natuurlijke autoriteit waarover Elsen en zijn assistent Wim Dusseldorp beschikten, niet voor Usta en zijn staf weggelegd waren.

Lastig
Usta moest het bovendien met een krappe selectie stellen; daar hadden vorige MVV-trainers ook mee te kampen, maar het maakt de start voor een beginnende trainer alleen maar lastiger. Van de spelers die Usta tot zijn beschikking had, bleek niet iedere versterking waardevol. Zo hebben de inmiddels alweer vertrokken nieuwelingen Urho Nissilä en Facundo Bonifazi geen indruk weten te maken, waar dat wel gold voor bijvoorbeeld Thijmen Goppel en Nigel Bertrams.

Lees ook: MVV ontslaat middenvelder Pieter Nys

Gemor
Vanuit diezelfde spelersgroep klonk echter ook gemor; niet alleen op het moment dat het qua prestaties minder ging, maar eigenlijk al sinds Usta voor de groep verscheen. De trainer botste met meerdere spelers die zich niet in zijn quasi-autoritaire werkwijze konden vinden. Usta en de clubleiding waren daar niet van gediend en zodoende werden Maxime Gunst en de in de afgelopen jaren zeer gewaardeerde Pieter Nys op straat gezet. Zij zouden een opstand hebben willen ontketenen tegen Usta. Ook na het vertrek van die spelers bleef het echter rommelen.

Protest MVV-aanhang (1 nov 2019)
MVV-fans protesteren tegen de gang van zaken in de leiding van MVV
Foto: L1

Penders out
De fanatieke MVV-aanhang liet haar afkeur blijken. Met spandoeken en spreekkoren werd herhaaldelijk het vertrek van Usta, Elsen én Penders geëist. In januari werd Penders, tot ontsteltenis van MVV's technisch platform, geslachtofferd. Elsen en Usta bleven zitten, maar de trainer moest bij thuiswedstrijden onder begeleiding van beveiligers het veld in de Geusselt betreden. Een surrealistisch beeld in het stadion waar Usta bij vlagen zijn ploeg aan het voetballen kreeg, maar nooit functioneerde zoals de partijen dat ooit in gedachten hadden. Aanvaringen met scheidsrechters en media spraken ook niet in zijn voordeel.

Lees ook: Adviseurs MVV niet op één lijn met bestuur en stappen op

Verbetering
Het is nu aan Elsen om een opvolger binnen te hengelen bij MVV, dat ook financieel een zwaar jaar doormaakt en nog in afwachting is van een definitief besluit over het al dan niet afmaken van de competitie. Frans Erens werd vorige week als interim-directeur aangetrokken en zal voorlopig op de winkel passen. Duidelijk is dat MVV op alle vlakken snakt naar verbetering.

Lees ook: Frans Erens: 'Ik wil MVV helpen te overleven'

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen