Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit volgende week weer open na hack

Geplaatst opmaandag 30 december 2019 - 14:29

De Universiteit Maastricht verwacht na de kerstvakantie het onderwijs weer te kunnen opstarten, na de cyberaanval die het instituut voor de kerst lamlegde.

Op 2 januari komen de eerste systemen weer online, laat een woordvoerder weten. De functionaliteit is wel beperkt en studenten moeten hun wachtwoorden wijzigen vanaf een andere locatie.

Cyberaanval
De universiteit werd vlak voor de kerst getroffen door een cyberaanval. Het netwerk was geïnfecteerd met het Clop-virus, dat bestanden versleutelt en zo in gijzeling houdt. Het idee achter zo'n ransomware-aanval is dat de getroffen instelling de hackers betaalt, waarna de aanval wordt gestaakt.

Offline
Door de aanval kwam het onderwijs- en mailsysteem van de universiteit plat te liggen. Ook was veel wetenschappelijke informatie niet meer te bereiken, al is nog onduidelijk of de wetenschappelijke gegevens zelf ook getroffen zijn. Uit voorzorg haalde de universiteit zelf bestanden die nog niet waren besmet, ook offline.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen