Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht versoepelt bindend studieadvies

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 17:16

De Universiteit Maastricht (UM) en dertien andere Nederlandse universiteiten hebben er toch voor gekozen om vanwege de coronacrisis het bindend studieadvies (BSA) te versoepelen.

Eerder pleitten de Tweede Kamer en studentenbonden hier al voor.

Minder punten nodig
De Maastrichtse universiteit verlaagt het BSA met 'een bandbreedte van 10 tot 15 procent'. Dat houdt in dat eerstejaarsstudenten minder studiepunten hoeven te behalen om door te kunnen stromen naar het tweede jaar.

Faculteiten
Binnenkort zullen de verschillende faculteiten van de UM bekendmaken wat de uitwerking hiervan in studiepunten en per opleiding betekent. "De bestaande regelingen bieden daarnaast zoals altijd de mogelijkheid om een uitzondering te maken voor individuele studenten die in de knel zijn gekomen", zegt een woordvoerder. "De aanpassing nu is een gevolg van de coronacrisis."

Stages
Eerder was al afgesproken dat het BSA dit jaar niet geldt op het hbo, omdat stages en praktijkonderdelen door corona vaak niet kunnen doorgaan. Studenten die punten missen, kunnen die volgend studiejaar inhalen. Op universiteiten zou het opschorten niet nodig zijn omdat men daar minder stages of praktijkonderwijs heeft, was toen het argument.

Welzijn
Afgelopen periode hebben de universiteiten het studieaanbod en de studievoortgang nauwkeurig gemonitord. Daaruit blijkt dat de studievoortgang net als in het laatste semester vorig jaar op peil is. De universiteiten vinden het daarom belangrijk om vast te houden aan het BSA. "Wel is daarnaast gebleken dat het welzijn van de studenten stevig onder druk staat, en dat wordt versterkt door de deze week aangekondigde verlenging van de lockdown", laat de woordvoerder weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen