Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht pleit voor landelijk coldcaseteam

Geplaatst opmaandag 6 juli 2020 - 18:16

De Universiteit Maastricht pleit samen met vier partijen in de Tweede Kamer voor een landelijk coldcaseteam. Meer zaken moeten daarmee opgelost worden.

"Ik denk dat een landelijk team met specialisten de oplossing is", zegt Robert Horselenberg, docent Universiteit Maastricht.

Menskracht
Volgens Horselenberg is de samenvoeging belangrijk omdat je dan de krachten kan bundelen. "Op dit moment liggen de onderzoeken allemaal bij de politie in de regio's. Dat is zonde, want zij hebben lang niet de menskracht om alle cold cases te behandelen."

Out of the box
Volgens de docent is Noorwegen een goed voorbeeld. "Daar hebben ze wel een landelijk coldcaseteam met echte experts. In Noorwegen hebben ze maar veertien cold cases van de afgelopen eeuw en daar zitten zo'n twaalf man op." Volgens Horselenberg is het in ieder geval belangrijk dat de beste politiemensen op cold cases zitten. "Je hebt echt grote kennis nodig en ook mensen die out of the box denken.

Meer opgelost
Horselenberg denkt dat er met een landelijk coldcaseteam meer cold cases kunnen worden opgelost. "Het is zo dat er nu veel naar dossiers en DNA-sporen wordt gekeken, maar niet naar verhoudingen tussen bepaalde mensen. Stel dat iemand in een dronken bui zegt dat hij of zij een moord heeft gepleegd en jij hoort dat maar durft niks te zeggen. Dan staat er niks van in een dossier. Terwijl je misschien wel met die persoon zou kunnen spreken als je de familiebanden of vrienden onderzoekt. Dat kost menskracht, maar voor de nabestaanden is het heel belangrijk."

Frisse blik
Op de Maastrichtse universiteit worden cold cases onderzocht. Met een frisse blik kijken studenten een halfjaar lang naar de vastgelopen onderzoeken. "In de meeste dossiers vinden we wel aanknopingspunten waarvan wij denken: hier kan de politie nog mee aan de slag." Horselenberg denkt dat de politie daar ook meer mee kan doen. "Wij maken altijd een eindrapport en daar staan best interessante dingen in. Ik denk dat studenten een bijdrage kunnen leveren. Ook bij zaken als Nicky Verstappen en Tanja Groen kunnen studenten andere gedachten hebben."

Cold cases zijn dossiers van onopgeloste misdrijven, waarop een gevangenisstraf staat van minimaal 12 jaar. Nederland telt zo'n 1774 cold cases. Ieder politiedistrict bepaalt zelf welke zaken kansrijk zijn en nog eens ingezien moeten worden. Per regio verschilt het enorm hoeveel cold caserechercheurs er beschikbaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen