Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht pleit voor landelijk coldcaseteam

Geplaatst opmaandag 6 juli 2020 - 18:16

De Universiteit Maastricht pleit samen met vier partijen in de Tweede Kamer voor een landelijk coldcaseteam. Meer zaken moeten daarmee opgelost worden.

"Ik denk dat een landelijk team met specialisten de oplossing is", zegt Robert Horselenberg, docent Universiteit Maastricht.

Menskracht
Volgens Horselenberg is de samenvoeging belangrijk omdat je dan de krachten kan bundelen. "Op dit moment liggen de onderzoeken allemaal bij de politie in de regio's. Dat is zonde, want zij hebben lang niet de menskracht om alle cold cases te behandelen."

Out of the box
Volgens de docent is Noorwegen een goed voorbeeld. "Daar hebben ze wel een landelijk coldcaseteam met echte experts. In Noorwegen hebben ze maar veertien cold cases van de afgelopen eeuw en daar zitten zo'n twaalf man op." Volgens Horselenberg is het in ieder geval belangrijk dat de beste politiemensen op cold cases zitten. "Je hebt echt grote kennis nodig en ook mensen die out of the box denken.

Meer opgelost
Horselenberg denkt dat er met een landelijk coldcaseteam meer cold cases kunnen worden opgelost. "Het is zo dat er nu veel naar dossiers en DNA-sporen wordt gekeken, maar niet naar verhoudingen tussen bepaalde mensen. Stel dat iemand in een dronken bui zegt dat hij of zij een moord heeft gepleegd en jij hoort dat maar durft niks te zeggen. Dan staat er niks van in een dossier. Terwijl je misschien wel met die persoon zou kunnen spreken als je de familiebanden of vrienden onderzoekt. Dat kost menskracht, maar voor de nabestaanden is het heel belangrijk."

Frisse blik
Op de Maastrichtse universiteit worden cold cases onderzocht. Met een frisse blik kijken studenten een halfjaar lang naar de vastgelopen onderzoeken. "In de meeste dossiers vinden we wel aanknopingspunten waarvan wij denken: hier kan de politie nog mee aan de slag." Horselenberg denkt dat de politie daar ook meer mee kan doen. "Wij maken altijd een eindrapport en daar staan best interessante dingen in. Ik denk dat studenten een bijdrage kunnen leveren. Ook bij zaken als Nicky Verstappen en Tanja Groen kunnen studenten andere gedachten hebben."

Cold cases zijn dossiers van onopgeloste misdrijven, waarop een gevangenisstraf staat van minimaal 12 jaar. Nederland telt zo'n 1774 cold cases. Ieder politiedistrict bepaalt zelf welke zaken kansrijk zijn en nog eens ingezien moeten worden. Per regio verschilt het enorm hoeveel cold caserechercheurs er beschikbaar zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen