Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht ontwikkelt ‘slimme’ implantaten

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 6:00

Onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) start begin oktober een internationaal onderzoeksproject gericht op 'het ontwikkelen van het botimplantaat van de toekomst'.

Met 'Prosperos' is een bedrag van 4,6 miljoen euro gemoeid en het moet twintig nieuwe banen opleveren.

Slimme implantaten
Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van botimplantaten die ten opzichte van traditionele exemplaren twee voordelen hebben: ze kunnen worden aangepast aan de individuele patiënt en ze bevorderen de groei van lichaamseigen botcellen. De onderzoekers noemen dat 'slimme' implantaten.

3D-printer
De
implantaten worden gemaakt met een 3D-printer. Hoofdonderzoeker Chris Arts zegt dat het door die techniek mogelijk is om voor iedere patiënt een uniek exemplaar te maken, op basis van bijvoorbeeld een scan. De onderzoekers verwachten over vier jaar de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Samenwerking
Deelnemers aan Prosperos zijn ook de Katholieke Universiteit Leuven, UMC Utrecht, Delft University of Technology en Uniklinik RWTH Aachen. Daarnaast participeren zeven bedrijven, waaronder en implantaatdesigner 4WEB Medical op de Maastricht Health Campus, 3D-printbedrijf Xilloc Medical, gevestigd op de Chemelot Campus in ­Geleen en coatingspecialist PCO Tech die zich daar binnenkort gaat vestigen.

Financiering
​Prosperos wordt voor de helft gefinancierd­ met geld uit het Europese investeringsfonds Interreg Nederland-Vlaanderen. De rest komt van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuw centrum voor psychische zorg voor jongeren
Onderzoek Maastricht: kou remt diabetes
Producent botimplantaten verhuist naar Chemelot
Zorginstellingen verzuipen in zee van keurmerken
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen