Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht ontwikkelt ‘slimme’ implantaten

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 6:00

Onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) start begin oktober een internationaal onderzoeksproject gericht op 'het ontwikkelen van het botimplantaat van de toekomst'.

Met 'Prosperos' is een bedrag van 4,6 miljoen euro gemoeid en het moet twintig nieuwe banen opleveren.

Slimme implantaten
Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van botimplantaten die ten opzichte van traditionele exemplaren twee voordelen hebben: ze kunnen worden aangepast aan de individuele patiënt en ze bevorderen de groei van lichaamseigen botcellen. De onderzoekers noemen dat 'slimme' implantaten.

3D-printer
De
implantaten worden gemaakt met een 3D-printer. Hoofdonderzoeker Chris Arts zegt dat het door die techniek mogelijk is om voor iedere patiënt een uniek exemplaar te maken, op basis van bijvoorbeeld een scan. De onderzoekers verwachten over vier jaar de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Samenwerking
Deelnemers aan Prosperos zijn ook de Katholieke Universiteit Leuven, UMC Utrecht, Delft University of Technology en Uniklinik RWTH Aachen. Daarnaast participeren zeven bedrijven, waaronder en implantaatdesigner 4WEB Medical op de Maastricht Health Campus, 3D-printbedrijf Xilloc Medical, gevestigd op de Chemelot Campus in ­Geleen en coatingspecialist PCO Tech die zich daar binnenkort gaat vestigen.

Financiering
​Prosperos wordt voor de helft gefinancierd­ met geld uit het Europese investeringsfonds Interreg Nederland-Vlaanderen. De rest komt van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nieuw centrum voor psychische zorg voor jongeren
Onderzoek Maastricht: kou remt diabetes
Zorginstellingen verzuipen in zee van keurmerken
'Wachtlijsten in Limburgse zorg zullen verder toenemen'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen