Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht ontwikkelt ‘slimme’ implantaten

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 6:00

Onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) start begin oktober een internationaal onderzoeksproject gericht op 'het ontwikkelen van het botimplantaat van de toekomst'.

Met 'Prosperos' is een bedrag van 4,6 miljoen euro gemoeid en het moet twintig nieuwe banen opleveren.

Slimme implantaten
Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van botimplantaten die ten opzichte van traditionele exemplaren twee voordelen hebben: ze kunnen worden aangepast aan de individuele patiënt en ze bevorderen de groei van lichaamseigen botcellen. De onderzoekers noemen dat 'slimme' implantaten.

3D-printer
De
implantaten worden gemaakt met een 3D-printer. Hoofdonderzoeker Chris Arts zegt dat het door die techniek mogelijk is om voor iedere patiënt een uniek exemplaar te maken, op basis van bijvoorbeeld een scan. De onderzoekers verwachten over vier jaar de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Samenwerking
Deelnemers aan Prosperos zijn ook de Katholieke Universiteit Leuven, UMC Utrecht, Delft University of Technology en Uniklinik RWTH Aachen. Daarnaast participeren zeven bedrijven, waaronder en implantaatdesigner 4WEB Medical op de Maastricht Health Campus, 3D-printbedrijf Xilloc Medical, gevestigd op de Chemelot Campus in ­Geleen en coatingspecialist PCO Tech die zich daar binnenkort gaat vestigen.

Financiering
​Prosperos wordt voor de helft gefinancierd­ met geld uit het Europese investeringsfonds Interreg Nederland-Vlaanderen. De rest komt van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nieuw centrum voor psychische zorg voor jongeren
Onderzoek Maastricht: kou remt diabetes
Zorginstellingen verzuipen in zee van keurmerken
'Wachtlijsten in Limburgse zorg zullen verder toenemen'
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen