Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht bijna hersteld van cyberaanval

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 15:55

De Universiteit Maastricht is bijna hersteld van de cyberaanval waar het een maand geleden door werd getroffen.

Een maand nadat de UM door de aanval werd getroffen, kunnen de meeste medewerkers weer werken zoals ze gewend waren, laat de universiteit weten.

Lees ook: Cyberaanval Universiteit Maastricht kan nog weken duren

Traag
Veel systemen doen het weer, al is nog niet alles opgelost en kunnen systemen soms traag werken of opeens afsluiten. "Dit vraagt nog wat geduld van iedereen en begrip voor de collega’s die dagelijks hard aan de slag zijn voor ons", laat de UM in een verklaring weten.

Printen
Studenten en medewerkers kunnen wel weer printen via het netwerk en het is weer mogelijk om vanuit huis veilig in te loggen op het VPN-netwerk. Het enige dat op dit moment niet mogelijk is, is het opladen van de UM-card en het online reserveren van onderwijs- en vergaderruimtes.

Lees ook: 'Ook reservesystemen universiteit besmet door cyberaanval'

Clop-virus
Door de aanval werden rond kerst bestanden op veel computers versleuteld en konden medewerkers en studenten geen gebruik meer maken van de systemen. De hack werd op 23 december ontdekt. De systemen waren besmet met het Clop-virus, dat bestanden een voor een versleutelt. Zulke gijzelsoftware is zo gemaakt dat de hackers de aanval kunnen stopzetten, nadat er bijvoorbeeld losgeld is betaald. Volgens de Volkskrant heeft de UM 250.000 euro betaald.

Coulanceregeling
Na de aanval heeft de UM in ieder geval wel nieuwe beveiligingssoftware in gebruik genomen. Studenten die door de cyberaanval schade hebben geleden, kunnen gebruikmaken van een coulanceregeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen