Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht bijna hersteld van cyberaanval

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 15:55

De Universiteit Maastricht is bijna hersteld van de cyberaanval waar het een maand geleden door werd getroffen.

Een maand nadat de UM door de aanval werd getroffen, kunnen de meeste medewerkers weer werken zoals ze gewend waren, laat de universiteit weten.

Lees ook: Cyberaanval Universiteit Maastricht kan nog weken duren

Traag
Veel systemen doen het weer, al is nog niet alles opgelost en kunnen systemen soms traag werken of opeens afsluiten. "Dit vraagt nog wat geduld van iedereen en begrip voor de collega’s die dagelijks hard aan de slag zijn voor ons", laat de UM in een verklaring weten.

Printen
Studenten en medewerkers kunnen wel weer printen via het netwerk en het is weer mogelijk om vanuit huis veilig in te loggen op het VPN-netwerk. Het enige dat op dit moment niet mogelijk is, is het opladen van de UM-card en het online reserveren van onderwijs- en vergaderruimtes.

Lees ook: 'Ook reservesystemen universiteit besmet door cyberaanval'

Clop-virus
Door de aanval werden rond kerst bestanden op veel computers versleuteld en konden medewerkers en studenten geen gebruik meer maken van de systemen. De hack werd op 23 december ontdekt. De systemen waren besmet met het Clop-virus, dat bestanden een voor een versleutelt. Zulke gijzelsoftware is zo gemaakt dat de hackers de aanval kunnen stopzetten, nadat er bijvoorbeeld losgeld is betaald. Volgens de Volkskrant heeft de UM 250.000 euro betaald.

Coulanceregeling
Na de aanval heeft de UM in ieder geval wel nieuwe beveiligingssoftware in gebruik genomen. Studenten die door de cyberaanval schade hebben geleden, kunnen gebruikmaken van een coulanceregeling.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen