Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht bijna hersteld van cyberaanval

Geplaatst opmaandag 27 januari 2020 - 15:55

De Universiteit Maastricht is bijna hersteld van de cyberaanval waar het een maand geleden door werd getroffen.

Een maand nadat de UM door de aanval werd getroffen, kunnen de meeste medewerkers weer werken zoals ze gewend waren, laat de universiteit weten.

Lees ook: Cyberaanval Universiteit Maastricht kan nog weken duren

Traag
Veel systemen doen het weer, al is nog niet alles opgelost en kunnen systemen soms traag werken of opeens afsluiten. "Dit vraagt nog wat geduld van iedereen en begrip voor de collega’s die dagelijks hard aan de slag zijn voor ons", laat de UM in een verklaring weten.

Printen
Studenten en medewerkers kunnen wel weer printen via het netwerk en het is weer mogelijk om vanuit huis veilig in te loggen op het VPN-netwerk. Het enige dat op dit moment niet mogelijk is, is het opladen van de UM-card en het online reserveren van onderwijs- en vergaderruimtes.

Lees ook: 'Ook reservesystemen universiteit besmet door cyberaanval'

Clop-virus
Door de aanval werden rond kerst bestanden op veel computers versleuteld en konden medewerkers en studenten geen gebruik meer maken van de systemen. De hack werd op 23 december ontdekt. De systemen waren besmet met het Clop-virus, dat bestanden een voor een versleutelt. Zulke gijzelsoftware is zo gemaakt dat de hackers de aanval kunnen stopzetten, nadat er bijvoorbeeld losgeld is betaald. Volgens de Volkskrant heeft de UM 250.000 euro betaald.

Coulanceregeling
Na de aanval heeft de UM in ieder geval wel nieuwe beveiligingssoftware in gebruik genomen. Studenten die door de cyberaanval schade hebben geleden, kunnen gebruikmaken van een coulanceregeling.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen