Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Maastricht betaalde losgeld na cyberhack

Geplaatst opdonderdag 2 januari 2020 - 13:32

De Universiteit Maastricht, die vlak voor kerst door een cyberhack werd getroffen, heeft losgeld betaald aan de hackers. Daarmee is de sleutel verkregen waarmee de systemen weer toegankelijk gemaakt kunnen worden.

Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen de UM aan Observant, het onafhankelijke weekblad van de universiteit. "De UM zou nu naar verluidt een paar ton hebben betaald", meldt Observant.

Onderzoek
Officieel worden er geen mededelingen gedaan. De UM-woordvoerder wil het bericht over het betalen van losgeld bevestigen noch ontkennen; zolang het onderzoek naar de hack en de gevolgen ervan nog loopt, doet de universiteit geen mededelingen, ook al omdat men de digitale veiligheid niet in gevaar wil brengen.

Beperkt
Studenten kunnen sinds donderdagochtend weer hun rooster inzien. Ook het UM Student Portal en een site voor studiematerialen zijn weer in de lucht, maar wel met "beperktere functionaliteit".

Lees ook: Veel vragen studenten over cyberaanval UM

Volgens een woordvoerder wordt het systeem nu stukje bij beetje opgestart. "Maar dan wel veiliger en robuuster", zegt hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen