Overslaan en naar de inhoud gaan

'Universiteit kan schadeclaims verwachten na cyberaanval'

Geplaatst opmaandag 13 januari 2020 - 11:46

Als blijkt dat de cyberaanval op de Universiteit Maastricht kon gebeuren doordat de beveiliging niet op orde was, dan kan de universiteit een boete en schadeclaims verwachten.

Mochten er persoonsgegevens zijn uitgelekt tijdens de cyberhack dan kunnen gedupeerden een schadeclaim indienen. Dat zeggen privacy-experts in het Financieele Dagblad (FD).

Schadevergoeding
Vorig jaar werd twee keer door een rechtbank een schadevergoeding toegekend nadat persoonsgegevens waren uitgelekt. "Uit die twee uitspraken komt naar voren dat het feitelijk verlies van controle over persoonsgegevens op zichzelf al een te vergoeden schade kan zijn", legt Erik Jonkman van advocatenkantoor CMS in de krant uit.

Al is het volgens privacy-advocaat Nicole Wolters Ruckert van Allen & Overy wel heel lastig om geleden schade vast te stellen. Zeker bij ransomware.

Gijzelsoftware
Op 23 december werd de Universiteit Maastricht getroffen door een ernstige cyberaanval met gijzelingsoftware. De computersystemen waren daardoor niet meer toegankelijk. Op de eerste collegedag na de kerstvakantie kon vorige week het onderwijs 'met beperkingen' weer hervat worden.

Lees ook: UM gaat boekje open doen over cyberaanval

Er wordt volgens de laatste update van de universiteit nog steeds hard gewerkt om stapsgewijs meer computersystemen vrij te geven. Studenten en medewerkers kunnen inmiddels weer in hun mail.

Mogelijke diefstal
De Universiteit Maastricht heeft wel een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege de mogelijke diefstal van persoonsgegevens uit de netwerksystemen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen