Overslaan en naar de inhoud gaan

Universitaire ziekenhuizen: 'Actie vakbonden onverantwoord'

Geplaatst opmaandag 23 augustus 2021 - 14:40

Het zou 'onverantwoord' zijn als medewerkers van academische ziekenhuizen actie zouden gaan voeren. Dat zegt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), waaronder ook het UMC+ in Maastricht valt.

Ziekenhuizen zijn druk bezig met het inhalen van de zorg die tijdens de coronagolven stil kwam te liggen, zegt de NFU. De organisatie roept de bonden daarom op af te zien van acties.

Hoger loon
De zorgvakbonden willen onder meer dat de medewerkers een structurele loonsverhoging van 3 procent krijgen. Ook willen ze dat mensen een toeslag krijgen wanneer ze kort van tevoren te horen krijgen dat ze extra moeten werken. De bonden willen voor 6 september horen dat de werkgevers daarmee akkoord gaan. Gebeurt dat niet, dan dreigen ze doordeweeks zondagsdiensten te draaien.

Geen geld
"Geld voor een loonsverhoging voor alle medewerkers is er eenvoudig niet. Daarvoor zijn extra investeringen nodig vanuit de overheid. Dat weten de vakbonden maar al te goed", verklaart Karen Kruijthof, bestuurder van Amsterdam UMC en cao-onderhandelaar.

Tienduizenden mensen
Het ultimatum komt van de bonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ). De cao waarover ze onderhandelen, geldt voor bijna 80.000 mensen. Zij werken in het Amsterdam UMC, Erasmus MC (Rotterdam), LUMC (Leiden), Maastricht UMC+, Radboudumc (Nijmegen), UMCG (Groningen) en UMC Utrecht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen