Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke vondst: oudste foto's van Venlo ontdekt

Geplaatst opdonderdag 11 oktober 2018 - 14:54

Een bijzondere vondst in Haarlem: kunsthistoricus Flip Bool heeft een schoolschriftje ontdekt met daarin de oudste foto's uit Venlo en andere Nederlandse steden.

Dat meldt Omroep Venlo. De foto's stammen uit halverwege de negentiende eeuw en zijn volgens Bool een zeer bijzondere verzameling.

Kroonprins Willem
Het gaat onder andere om een foto van 4 september 1858, waarop een bijeenkomst te zien is ter ere van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem, de zoon van Koning Willem III. Daarnaast zaten er beelden bij van de stadsreuzen Flujas en Guntrud voor het Venlose stadhuis.

Feestversiering voor de verjaardag van kroonprins Willem, 4 september 1858.
Foto: Flip Bool

Vierhonderd foto's
De Haagse kunsthistoricus vond het schriftje zeven jaar geleden in een foto-antiquariaat in Haarlem. Er zaten bijna vierhonderd foto's in schrift, waarvan zeker twintig uit Venlo. Bool komt nu pas met dat nieuws naar buiten omdat het eerst niet duidelijk was wat er op de foto's te zien was, en dus ook niet dat de Limburgse stad goed vertegenwoordigd was.

Onderzoek
Daarom startte Bool een onderzoek en een website met daarop alle afbeeldingen uit het schrift. Dankzij de hulp van kenners en amateurhistorici heeft hij de plek en identiteit van een boel foto's weten vast te stellen.

Rijksmuseum
Het Venlose gemeentearchief heeft al laten weten het schrift graag te willen overnemen. Vanwege de grote historische waarde en omdat er meerdere steden op de foto's staan, zou Bool het schrift liever aan het Rijksmuseum verkopen.De waarde zal een stukje hoger liggen de 8000 euro die Bool er in 2011 voor betaalde.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen