Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke vondst: oudste foto's van Venlo ontdekt

Geplaatst opdonderdag 11 oktober 2018 - 14:54

Een bijzondere vondst in Haarlem: kunsthistoricus Flip Bool heeft een schoolschriftje ontdekt met daarin de oudste foto's uit Venlo en andere Nederlandse steden.

Dat meldt Omroep Venlo. De foto's stammen uit halverwege de negentiende eeuw en zijn volgens Bool een zeer bijzondere verzameling.

Kroonprins Willem
Het gaat onder andere om een foto van 4 september 1858, waarop een bijeenkomst te zien is ter ere van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem, de zoon van Koning Willem III. Daarnaast zaten er beelden bij van de stadsreuzen Flujas en Guntrud voor het Venlose stadhuis.

Feestversiering voor de verjaardag van kroonprins Willem, 4 september 1858.
Foto: Flip Bool

Vierhonderd foto's
De Haagse kunsthistoricus vond het schriftje zeven jaar geleden in een foto-antiquariaat in Haarlem. Er zaten bijna vierhonderd foto's in schrift, waarvan zeker twintig uit Venlo. Bool komt nu pas met dat nieuws naar buiten omdat het eerst niet duidelijk was wat er op de foto's te zien was, en dus ook niet dat de Limburgse stad goed vertegenwoordigd was.

Onderzoek
Daarom startte Bool een onderzoek en een website met daarop alle afbeeldingen uit het schrift. Dankzij de hulp van kenners en amateurhistorici heeft hij de plek en identiteit van een boel foto's weten vast te stellen.

Rijksmuseum
Het Venlose gemeentearchief heeft al laten weten het schrift graag te willen overnemen. Vanwege de grote historische waarde en omdat er meerdere steden op de foto's staan, zou Bool het schrift liever aan het Rijksmuseum verkopen.De waarde zal een stukje hoger liggen de 8000 euro die Bool er in 2011 voor betaalde.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen