Overslaan en naar de inhoud gaan

Unieke vondst: oudste foto's van Venlo ontdekt

Geplaatst opdonderdag 11 oktober 2018 - 14:54

Een bijzondere vondst in Haarlem: kunsthistoricus Flip Bool heeft een schoolschriftje ontdekt met daarin de oudste foto's uit Venlo en andere Nederlandse steden.

Dat meldt Omroep Venlo. De foto's stammen uit halverwege de negentiende eeuw en zijn volgens Bool een zeer bijzondere verzameling.

Kroonprins Willem
Het gaat onder andere om een foto van 4 september 1858, waarop een bijeenkomst te zien is ter ere van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem, de zoon van Koning Willem III. Daarnaast zaten er beelden bij van de stadsreuzen Flujas en Guntrud voor het Venlose stadhuis.

Feestversiering voor de verjaardag van kroonprins Willem, 4 september 1858.
Foto: Flip Bool

Vierhonderd foto's
De Haagse kunsthistoricus vond het schriftje zeven jaar geleden in een foto-antiquariaat in Haarlem. Er zaten bijna vierhonderd foto's in schrift, waarvan zeker twintig uit Venlo. Bool komt nu pas met dat nieuws naar buiten omdat het eerst niet duidelijk was wat er op de foto's te zien was, en dus ook niet dat de Limburgse stad goed vertegenwoordigd was.

Onderzoek
Daarom startte Bool een onderzoek en een website met daarop alle afbeeldingen uit het schrift. Dankzij de hulp van kenners en amateurhistorici heeft hij de plek en identiteit van een boel foto's weten vast te stellen.

Rijksmuseum
Het Venlose gemeentearchief heeft al laten weten het schrift graag te willen overnemen. Vanwege de grote historische waarde en omdat er meerdere steden op de foto's staan, zou Bool het schrift liever aan het Rijksmuseum verkopen.De waarde zal een stukje hoger liggen de 8000 euro die Bool er in 2011 voor betaalde.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen