Overslaan en naar de inhoud gaan

Uniek: nieuwe schutterij uit Schandelo doet mee aan OLS

Geplaatst opdinsdag 29 januari 2019 - 12:07

Schutterij Sint Andreas uit het Veldense gehucht Schandelo laat zich voor het eerst sinds 1928 weer zien op een schuttersfeest.

De heropgerichte vereniging heeft zich ingeschreven voor het Oud Limburgs Schuttersfeest in juli in Sevenum.

Zeldzaamheid
Het is een zeldzaamheid dat een schutterij in Limburg nieuw leven wordt ingeblazen. In 1988 gebeurde dat met schutterij Sint Rosa in Sittard en in 1992 kreeg Urmond een schutterij. Maar de laatste jaren worden schutterijen vooral opgeheven omdat de aanwas van leden achterblijft.

Koningszilver
Sint Andreas Schandelo was tussen 1906 en 1928 een actieve schutterij met uitzondering van de Eerste Wereldoorlog. Het koningszilver uit die jaren is bewaard gebleven. Met behulp van het Veldense Sint Sebastianusgilde is de schutterij in 2015 heropgericht en zijn de eerste schietwedstrijden gehouden.

Schutterslokaal
Onlangs heeft de vereniging de oude uniformen gekregen van de schutterij uit Asenray die in ruste is gegaan. De schutterij van Schandelo zoekt nog naar een permanente locatie voor een schutterslokaal met schietbomen.

Lees alles op over OLS op L1.nl/OLS.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen