Overslaan en naar de inhoud gaan

Uniek: nieuwe schutterij uit Schandelo doet mee aan OLS

Geplaatst opdinsdag 29 januari 2019 - 12:07

Schutterij Sint Andreas uit het Veldense gehucht Schandelo laat zich voor het eerst sinds 1928 weer zien op een schuttersfeest.

De heropgerichte vereniging heeft zich ingeschreven voor het Oud Limburgs Schuttersfeest in juli in Sevenum.

Zeldzaamheid
Het is een zeldzaamheid dat een schutterij in Limburg nieuw leven wordt ingeblazen. In 1988 gebeurde dat met schutterij Sint Rosa in Sittard en in 1992 kreeg Urmond een schutterij. Maar de laatste jaren worden schutterijen vooral opgeheven omdat de aanwas van leden achterblijft.

Koningszilver
Sint Andreas Schandelo was tussen 1906 en 1928 een actieve schutterij met uitzondering van de Eerste Wereldoorlog. Het koningszilver uit die jaren is bewaard gebleven. Met behulp van het Veldense Sint Sebastianusgilde is de schutterij in 2015 heropgericht en zijn de eerste schietwedstrijden gehouden.

Schutterslokaal
Onlangs heeft de vereniging de oude uniformen gekregen van de schutterij uit Asenray die in ruste is gegaan. De schutterij van Schandelo zoekt nog naar een permanente locatie voor een schutterslokaal met schietbomen.

Lees alles op over OLS op L1.nl/OLS.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen