Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Uniek: nieuwe schutterij uit Schandelo doet mee aan OLS

Geplaatst opdinsdag 29 januari 2019 - 12:07

Schutterij Sint Andreas uit het Veldense gehucht Schandelo laat zich voor het eerst sinds 1928 weer zien op een schuttersfeest.

De heropgerichte vereniging heeft zich ingeschreven voor het Oud Limburgs Schuttersfeest in juli in Sevenum.

Zeldzaamheid
Het is een zeldzaamheid dat een schutterij in Limburg nieuw leven wordt ingeblazen. In 1988 gebeurde dat met schutterij Sint Rosa in Sittard en in 1992 kreeg Urmond een schutterij. Maar de laatste jaren worden schutterijen vooral opgeheven omdat de aanwas van leden achterblijft.

Koningszilver
Sint Andreas Schandelo was tussen 1906 en 1928 een actieve schutterij met uitzondering van de Eerste Wereldoorlog. Het koningszilver uit die jaren is bewaard gebleven. Met behulp van het Veldense Sint Sebastianusgilde is de schutterij in 2015 heropgericht en zijn de eerste schietwedstrijden gehouden.

Schutterslokaal
Onlangs heeft de vereniging de oude uniformen gekregen van de schutterij uit Asenray die in ruste is gegaan. De schutterij van Schandelo zoekt nog naar een permanente locatie voor een schutterslokaal met schietbomen.

Lees alles op over OLS op L1.nl/OLS.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen