Overslaan en naar de inhoud gaan

Unanieme steun voor verhoging starterslening

Geplaatst opdinsdag 7 april 2020 - 5:58

De limiet voor de starterslening wordt verhoogd. Het Limburgs Parlement heeft er unaniem mee ingestemd dat de lening wordt verstrekt bij een maximale koopprijs voor een woning van 225.000 euro. Nu is dat nog 185.000 euro.

De reden voor de verhoging is de prijsstijging van de koopwoningen.

Afname leningen
Het aanbod in de categorie tot 185.000 euro is door de stijging van de woningprijs te gering. Het aantal toegekende leningen nam vorig jaar met iets meer dan 20 procent af, naar 312. In 2018 werden er nog 396 leningen afgesloten.

De provincie trekt ook zeven miljoen extra uit voor het fonds waaruit de leningen worden betaald. Daarmee komt het totale potje voor de starterslening uit op ongeveer 56 miljoen euro.

Aantrekkelijk
D66 noemde het belangrijk dat Limburg aantrekkelijk is voor starters op de woningmarkt. "Daarom is het van groot belang dat er naast deze regeling ook genoeg starterswoningen beschikbaar zijn", aldus de partij.

Fijn thuis
De PvdA vind dat de afgelopen weken laten zien dat een fijn thuis één van de belangrijkste dingen is. "Maar voor sommige groepen is het helaas steeds moeilijker dat te vinden. Daarom steunen wij deze regeling en de aanpassing ervan van harte", zo liet de PvdA weten.

Genoeg tijd
Voor de Partij voor de Dieren was van belang dat de regeling zo is opgesteld dat er genoeg ruimte en tijd wordt geboden om de lening terug te betalen. "Daardoor blijkt dat er op een enkel geval na geen problemen ontstaan."

De SP zei voor te zijn omdat de starterslening het simpelweg mogelijk maakt voor gezinnen om betaalbare volkshuisvesting te kunnen kopen.

Eénmansvergadering
Overigens voerden de partijen niet zelf het woord maar lieten zij hun mening vertolken door statenlid Geert Frische. Hij was het enige statenlid dat deelnam aan de vergadering van het Limburgs Parlement vanwege de corona-crisis.

Lees ook: Historisch: vergadering Limburgs Parlement met één Statenlid

Met de starterslening moeten mensen de mogelijkheid krijgen om toch een huis te kopen als ze dat niet volledig door de bank gefinancierd krijgen. Zij hoeven dan de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Via de lening wordt maximaal 20 procent van de waarde van de woning gefinancierd. Met de nieuwe limiet wordt dat 45.000 euro.

28 gemeenten
Bij de starterslening komt 75 procent voor rekening van de provincie. Een gemeente staat garant voor het resterende kwart. Van de 31 Limburgse gemeenten doen er 28 mee. Alleen Valkenburg, Maastricht en Heerlen nemen niet deel. De PvdA hoopt 'dat die laatste drie gemeenten zich snel aansluiten'.

Verantwoorde investering
Gedeputeerde Andy Dritty omschrijft de starterslening als een verantwoorde investering omdat de provinciale inleg met rente terug komt en opnieuw wordt ingezet. "Bovendien kan de regeling in de huidige moeilijke tijden de starters hopelijk ook een extra steuntje in de rug geven", zo verwacht de gedeputeerde.

Hij meldt verder dat met gemeenten wordt bekeken of woningbouwplannen voor starters versneld kunnen worden. Want er liggen nog voor 700 woningen plannen klaar.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen