Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

UMC+: '10 procent 50-jarigen heeft Alzheimereiwit'

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2015 - 11:53

Eén op de tien gezonde mensen van vijftig jaar heeft ophopingen van het zogenoemde Alzheimereiwit in de hersenen. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het VUmc Alzheimercentrum.

De conclusie wordt getrokken op basis van de gegevens die 56 internationale onderzoekscentra verzamelden over 10.000 mensen.

Eiwit
De ophopingen van het eiwit blijken al twintig tot dertig jaar voordat iemand dement wordt zichtbaar te zijn. Niet iedereen die deze ophopingen heeft, krijgt overigens later ook daadwerkelijk de ziekte van Alzheimer, aldus de onderzoekers.

Alzheimer
Wereldwijd krijgen miljoenen mensen de ziekte. Kenmerken zijn onder meer geheugenklachten, overzichtsverlies, oriëntatie- en taalproblemen en uiteindelijk ook gedragsveranderingen.

Eén van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten is de ophoping van het Alzheimereiwit. "Dat nestelt zich tussen de zenuwcellen in het brein en verstoren daar de hersenfunctie", aldus VUmc.

Hoger opgeleiden
Uit de analyse blijkt ook dat hoger opgeleiden de ophopingen vaker hebben. "Mogelijk hebben de hersenen van hoger opgeleide mensen een grotere reservecapaciteit", legt Willemijn Jansen van Maastricht UMC+ uit. "Daardoor kunnen zij mogelijk meer schade van de eiwitophopingen doorstaan, voordat er klachten zijn."

Vroege behandeling
De onderzoekers hopen dat het feit dat deze ophopingen al ruim voor de dementie zichtbaar zijn 'in de toekomst mogelijkheden biedt voor vroege behandeling'.

Pieter Jelle Visser, klinisch epidemioloog in Maastricht en Amsterdam: "Geneesmiddelen hiervoor moeten eerst nog ontwikkeld worden. Het zal vijf tot tien jaar duren voordat de resultaten van onderzoek bekend zijn."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer
Limburgs onderzoek: Geen dementie, toch vergeetachtig
Rookverbod vermindert luchtweginfecties bij kinderen
UMC+ ontdekt nieuwe pijnbehandeling bij diabetes
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen