Overslaan en naar de inhoud gaan

UMC+: '10 procent 50-jarigen heeft Alzheimereiwit'

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2015 - 11:53

Eén op de tien gezonde mensen van vijftig jaar heeft ophopingen van het zogenoemde Alzheimereiwit in de hersenen. Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het VUmc Alzheimercentrum.

De conclusie wordt getrokken op basis van de gegevens die 56 internationale onderzoekscentra verzamelden over 10.000 mensen.

Eiwit
De ophopingen van het eiwit blijken al twintig tot dertig jaar voordat iemand dement wordt zichtbaar te zijn. Niet iedereen die deze ophopingen heeft, krijgt overigens later ook daadwerkelijk de ziekte van Alzheimer, aldus de onderzoekers.

Alzheimer
Wereldwijd krijgen miljoenen mensen de ziekte. Kenmerken zijn onder meer geheugenklachten, overzichtsverlies, oriëntatie- en taalproblemen en uiteindelijk ook gedragsveranderingen.

Eén van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten is de ophoping van het Alzheimereiwit. "Dat nestelt zich tussen de zenuwcellen in het brein en verstoren daar de hersenfunctie", aldus VUmc.

Hoger opgeleiden
Uit de analyse blijkt ook dat hoger opgeleiden de ophopingen vaker hebben. "Mogelijk hebben de hersenen van hoger opgeleide mensen een grotere reservecapaciteit", legt Willemijn Jansen van Maastricht UMC+ uit. "Daardoor kunnen zij mogelijk meer schade van de eiwitophopingen doorstaan, voordat er klachten zijn."

Vroege behandeling
De onderzoekers hopen dat het feit dat deze ophopingen al ruim voor de dementie zichtbaar zijn 'in de toekomst mogelijkheden biedt voor vroege behandeling'.

Pieter Jelle Visser, klinisch epidemioloog in Maastricht en Amsterdam: "Geneesmiddelen hiervoor moeten eerst nog ontwikkeld worden. Het zal vijf tot tien jaar duren voordat de resultaten van onderzoek bekend zijn."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer
Limburgs onderzoek: Geen dementie, toch vergeetachtig
Rookverbod vermindert luchtweginfecties bij kinderen
UMC+ ontdekt nieuwe pijnbehandeling bij diabetes
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen