Overslaan en naar de inhoud gaan

UM zwicht voor 'terreur', geen hondenproeven meer

Geplaatst opdonderdag 2 juli 2015 - 10:03

De Universiteit Maastricht stopt met alle dierproeven met honden.

Het bestuur vindt de veiligheidsrisico’s voor het personeel en de honden te groot.

Terreur
Decaan prof. Albert Scherpbier erkent dat de UM hiermee "zwicht voor de dreiging van terreur. Maar we kunnen het risico niet lopen dat er iets met mensen of de dieren gebeurt", zeg hij tegen universiteitskrant Observant, al weigert hij later om het woord 'terreur' nog te gebruiken.

Veiligheid in geding
Een externe commissie deed onlangs een onderzoek naar de hondenexperimenten. Daaruit bleek volgens de universiteit dat de dieproeven 'ethisch verdedigbaar' zijn, maar dat het vervoer van de honden voor onveilige situaties kan zorgen. De honden worden dagelijks vervoerd naar een speelweide."Gezien de afstand tussen de dierenverblijven en de speelweide is de veiligheid van zowel de honden als hun verzorgers tijdens dit transport niet te waarborgen", aldus de universiteit in een persbericht.

Gezelschapshond
De commissie schrijft in haar rapport. "Hier botsen twee werelden: aan de ene kant dierexperimenten die dicht bij de kliniek staan en ten goede komen aan menselijke patiënten, en aan de andere kant het gebruik van labradors, de gezelschapshond bij uitstek.”

Aanbevelingen
Volgens de onderzoekers bestaat er in een dergelijke situatie geen eenduidige oplossing. De commissie doet dan ook geen aanbeveling over het wel of niet hervatten van de proeven met de labradors. Zij laat het besluit over aan de verantwoordelijke personen.

Proeven doen
Het UM-bestuur heeft daarop besloten de dierproeven met alle honden te stoppen. Met andere dieren blijft de universiteit wel proeven doen.

De honden werden door de universiteit ingezet voor onderzoek naar verbetering van de toepassing van pacemakers. Dat onderzoek wordt nu gestaakt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Proeflabradors Maastricht in gezinnen geplaatst
Personeel Universiteit bedreigd om dierproeven
Kamervragen en stille tocht na dierproeven Maastricht
'Veel dieren sterven onnodig bij dierproeven'
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen