Overslaan en naar de inhoud gaan

UM zwicht voor 'terreur', geen hondenproeven meer

Geplaatst opdonderdag 2 juli 2015 - 10:03

De Universiteit Maastricht stopt met alle dierproeven met honden.

Het bestuur vindt de veiligheidsrisico’s voor het personeel en de honden te groot.

Terreur
Decaan prof. Albert Scherpbier erkent dat de UM hiermee "zwicht voor de dreiging van terreur. Maar we kunnen het risico niet lopen dat er iets met mensen of de dieren gebeurt", zeg hij tegen universiteitskrant Observant, al weigert hij later om het woord 'terreur' nog te gebruiken.

Veiligheid in geding
Een externe commissie deed onlangs een onderzoek naar de hondenexperimenten. Daaruit bleek volgens de universiteit dat de dieproeven 'ethisch verdedigbaar' zijn, maar dat het vervoer van de honden voor onveilige situaties kan zorgen. De honden worden dagelijks vervoerd naar een speelweide."Gezien de afstand tussen de dierenverblijven en de speelweide is de veiligheid van zowel de honden als hun verzorgers tijdens dit transport niet te waarborgen", aldus de universiteit in een persbericht.

Gezelschapshond
De commissie schrijft in haar rapport. "Hier botsen twee werelden: aan de ene kant dierexperimenten die dicht bij de kliniek staan en ten goede komen aan menselijke patiënten, en aan de andere kant het gebruik van labradors, de gezelschapshond bij uitstek.”

Aanbevelingen
Volgens de onderzoekers bestaat er in een dergelijke situatie geen eenduidige oplossing. De commissie doet dan ook geen aanbeveling over het wel of niet hervatten van de proeven met de labradors. Zij laat het besluit over aan de verantwoordelijke personen.

Proeven doen
Het UM-bestuur heeft daarop besloten de dierproeven met alle honden te stoppen. Met andere dieren blijft de universiteit wel proeven doen.

De honden werden door de universiteit ingezet voor onderzoek naar verbetering van de toepassing van pacemakers. Dat onderzoek wordt nu gestaakt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Proeflabradors Maastricht in gezinnen geplaatst
Personeel Universiteit bedreigd om dierproeven
Kamervragen en stille tocht na dierproeven Maastricht
'Veel dieren sterven onnodig bij dierproeven'
Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen