Overslaan en naar de inhoud gaan

UM wil studenten beter beschermen tegen seksueel geweld

Geplaatst opwoensdag 3 november 2021 - 20:29

De Universiteit Maastricht (UM) heeft het manifest 'Let's talk about Yes' van Amnesty International ondertekend. De ondertekening volgt op schokkende cijfers uit een onderzoek naar seksueel geweld en seksuele intimidaties onder studenten.

Met het manifest belooft de universiteit haar de studenten en medewerkers een betere bescherming bij seksueel geweld.

Bespreekbaar
"Dit soort moeilijke onderwerpen moeten we met elkaar gaan bespreken. We moeten er als hele maatschappij wat mee", zegt bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht.

Onderzoek
"Het zijn verontrustende cijfers", vindt Letschert. Volgens haar is elk cijfer in dit onderzoek er een teveel. In 2020 vulden bijna 3000 studenten een vragenlijst in. Uit het onderzoek blijkt dat 9,8 procent van de ondervraagden aangeeft verkracht te zijn. 25,4 procent is seksueel geïntimideerd en 46,9 procent is op zijn minst één keer slachtoffer geworden van seksueel geweld of seksuele intimidatie.

Lees ook: UM: 'Een op tien studenten verkracht tijdens studententijd'

Toestemming
Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, wil met de campagne het gesprek over seks en instemming onder jongeren en jongvolwassenen op gang brengen. Ook wil ze wetgeving die is gebaseerd op toestemming. Dat betekent dat seks zonder instemming strafbaar wordt, zoals verkrachting.

Meer aandacht
Amnesty voert al ruim een jaar campagne om meer aandacht te vragen voor seks die is gebaseerd op gelijkwaardigheid, vrijwilligheid en instemming. De mensenrechtenorganisatie richt zich nu op hogescholen en universiteiten.

De Universiteit Maastricht is de derde onderwijsinstelling. Eerder tekenden de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Hogeschool in Rotterdam het manifest.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen