Overslaan en naar de inhoud gaan

UM wil dat ABP vaart maakt met duurzame beleggingen

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 22:39

De Universiteit Maastricht (UM) wil dat pensioenfonds ABP zijn beleggingen zo snel mogelijk gaat verduurzamen en de banden verbreekt met 'sectoren die een verbintenis hebben met fossiele brandstoffen'.

Ook wil de UM dat ABP meer verantwoording en inzage gaat creëren in de inspanningen die het Heerlense ambtenarenpensioenfonds verricht om zijn beleggingen duurzamer te maken. Dat staat in een brief die het college van bestuur van de UM heeft geschreven aan het ABP. Het ABP verzorgt ook de pensioenen van de medewerkers van de UM.

Onder vuur
De beleggingen van het ABP in fondsen en bedrijven die verbonden zijn aan fossiele brandstoffen, zijn al langer mikpunt van kritiek. Vorig jaar ging de Maastrichtse universiteit nog in debat met het pensioenfonds over het onderwerp. Daarin kon het ABP volgens de UM wel plausibel uitleggen waarom het niet zo makkelijk is deze beleggingen te beëindigen.

Bovendien denkt het ABP door een vinger in de pap te houden, meer invloed te kunnen uitoefenen op niet-duurzame bedrijven en fondsen om wel te gaan verduurzamen.

Duurzaamheid 'way of life'
Maar het gaat de Universiteit Maastricht allemaal niet snel genoeg. De onderwijsinstelling zegt zelf veel waarde aan duurzaamheid te hechten en bovendien een zekere druk te voelen van zijn studenten en medewerkers, voor wie duurzaamheid steeds meer een 'way of life' is geworden.

Verantwoording en transparantie
De UM zegt haar achterban graag op de hoogte te willen houden van de stappen die ABP zet om in duurzame fondsen en bedrijven te beleggen of weinig duurzame beleggingen te beëindigen, en op welke manier het pensioenfonds de beleggingen verder wil verduurzamen. Maar ook wil de UM dat ABP meer laat zien in welke mate de druk die het fonds op beleggers uitoefent effect hebben. 'Kortom, we vragen om meer toelichting, bewijs en verantwoording over effectiviteit van uw engagement met fossiele brandstof-gerelateerde bedrijven', aldus het college van bestuur van de universiteit in de brief.

Om de urgentie van het verzoek kracht bij te zetten, biedt de UM verder aan het ABP te helpen met wetenschappelijke expertise. 'Duurzaamheid is niet alleen een milieukwestie, maar is ook een beginsel waarin transparantie, gelijkheid, eerlijkheid en uiteindelijk ook mensenrechten geïncorporeerd zijn.'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen