Overslaan en naar de inhoud gaan

UM verbreekt banden met nalatig studentenbureau Jules

Geplaatst opzaterdag 20 juli 2019 - 15:30

De problemen van buitenlandse studenten met het Maastrichtse studentenbureau Jules lijken nog altijd niet te zijn opgelost. De lokale politiek en de Universiteit Maastricht maken zich zorgen.

De Universiteit Maastricht heeft een brief rondgestuurd naar de verschillende afdelingen om alle verwijzingen op de sites naar Jules te verwijderen. De interne brief is in handen van L1. Karin van der Ven, eigenaar van Jules, laat weten zich niet in het besluit van de universiteit te herkennen.

Problemen
De marketingafdeling van de UM schrijft dat de klachten op met name sociale media als ernstig genoeg worden ervaren om alle banden met Jules te verbreken: "Als UM wil je tenslotte niet naar een partij verwijzen die geen goede diensten (meer) kan leveren, waardoor studenten met problemen opgezadeld worden." In januari liet een woordvoerder van de UM nog aan L1 weten dat de universiteit geen samenwerkingsverband had met Jules. Zuyd Hogeschool liet destijds weten dat het Jules al meerdere malen op de vingers had getikt over de problemen.

Actie ondernomen
Ook de Maastrichtse politiek maakt zich nu zorgen. Manon Fokke, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, vraagt het gemeentebestuur of het op de hoogte is van de problemen en of er actie is ondernomen tegen het bedrijf. Fokke vraagt zich af of ook de gemeente de banden met Jules gaat verbreken. "Tot deze week prijkte ook de naam van de gemeente Maastricht op de website van Jules als 'partner' van Jules. Deze link is inmiddels verdwenen", merkt Fokke op in de vragen aan het college.

Lees ook: Servicebureau Jules onder vuur bij buitenlandse studenten

Niet-bevoegd
Van der Ven weerspreekt dat de UM het besluit heeft genomen de verwijzingen naar Jules weg te halen. "Ik heb meerdere mensen gesproken binnen de UM en die weten van niks. Die brief is door een niet-bevoegd persoon rondgestuurd." Daarnaast laat de eigenaresse weten dat sommige studenten een nare toon aannemen in hun frustraties tegen het bedrijf. "Ik word uitgemaakt voor slang en bedreigd op Facebook. We benaderen iedereen die een probleem heeft, maar de meesten willen uiteindelijk niet geholpen worden."

Borg
De grootste klachtenstroom rond Jules gaat over het niet terugbetalen van de borg als met name buitenlandse studenten zijn vertrokken uit hun kamers. Op de Facebook-pagina Sharing is Caring komen vrijwel wekelijks berichten voorbij van wanhopige studenten die soms al maanden wachten op geld. Jules heeft als doel met name buitenlandse studenten wegwijs te maken in een nieuw land en een nieuwe stad. Het bureau richt zich onder meer als tussenpersoon op huisvesting.

Belofte
Van der Ven zei in januari van dit jaar tegen L1 dat de problemen met het terugbetalen van de borg werden veroorzaakt door slecht werkende systemen, maar dat er al een oplossing was gevonden. Destijds werd de belofte gedaan dat binnen twee weken iedere student zijn geld terug had.

Karina heeft deze week na lang wachten haar borg teruggekregen
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen