Overslaan en naar de inhoud gaan

UM verbreekt banden met nalatig studentenbureau Jules

Geplaatst opzaterdag 20 juli 2019 - 15:30

De problemen van buitenlandse studenten met het Maastrichtse studentenbureau Jules lijken nog altijd niet te zijn opgelost. De lokale politiek en de Universiteit Maastricht maken zich zorgen.

De Universiteit Maastricht heeft een brief rondgestuurd naar de verschillende afdelingen om alle verwijzingen op de sites naar Jules te verwijderen. De interne brief is in handen van L1. Karin van der Ven, eigenaar van Jules, laat weten zich niet in het besluit van de universiteit te herkennen.

Problemen
De marketingafdeling van de UM schrijft dat de klachten op met name sociale media als ernstig genoeg worden ervaren om alle banden met Jules te verbreken: "Als UM wil je tenslotte niet naar een partij verwijzen die geen goede diensten (meer) kan leveren, waardoor studenten met problemen opgezadeld worden." In januari liet een woordvoerder van de UM nog aan L1 weten dat de universiteit geen samenwerkingsverband had met Jules. Zuyd Hogeschool liet destijds weten dat het Jules al meerdere malen op de vingers had getikt over de problemen.

Actie ondernomen
Ook de Maastrichtse politiek maakt zich nu zorgen. Manon Fokke, fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, vraagt het gemeentebestuur of het op de hoogte is van de problemen en of er actie is ondernomen tegen het bedrijf. Fokke vraagt zich af of ook de gemeente de banden met Jules gaat verbreken. "Tot deze week prijkte ook de naam van de gemeente Maastricht op de website van Jules als 'partner' van Jules. Deze link is inmiddels verdwenen", merkt Fokke op in de vragen aan het college.

Lees ook: Servicebureau Jules onder vuur bij buitenlandse studenten

Niet-bevoegd
Van der Ven weerspreekt dat de UM het besluit heeft genomen de verwijzingen naar Jules weg te halen. "Ik heb meerdere mensen gesproken binnen de UM en die weten van niks. Die brief is door een niet-bevoegd persoon rondgestuurd." Daarnaast laat de eigenaresse weten dat sommige studenten een nare toon aannemen in hun frustraties tegen het bedrijf. "Ik word uitgemaakt voor slang en bedreigd op Facebook. We benaderen iedereen die een probleem heeft, maar de meesten willen uiteindelijk niet geholpen worden."

Borg
De grootste klachtenstroom rond Jules gaat over het niet terugbetalen van de borg als met name buitenlandse studenten zijn vertrokken uit hun kamers. Op de Facebook-pagina Sharing is Caring komen vrijwel wekelijks berichten voorbij van wanhopige studenten die soms al maanden wachten op geld. Jules heeft als doel met name buitenlandse studenten wegwijs te maken in een nieuw land en een nieuwe stad. Het bureau richt zich onder meer als tussenpersoon op huisvesting.

Belofte
Van der Ven zei in januari van dit jaar tegen L1 dat de problemen met het terugbetalen van de borg werden veroorzaakt door slecht werkende systemen, maar dat er al een oplossing was gevonden. Destijds werd de belofte gedaan dat binnen twee weken iedere student zijn geld terug had.

Karina heeft deze week na lang wachten haar borg teruggekregen
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen