Overslaan en naar de inhoud gaan

UM: 's Avonds sporten beter dan 's ochtends'

Geplaatst opzondag 28 februari 2021 - 15:47

Sporten kun je beter in de avond doen dan in de ochtend. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Een team wetenschappers onderzocht twaalf weken lang een groep mensen die in de avond sportte, en vergeleek die met een groep die 's ochtends actief bezig was.

Gewicht
De avondgroep bleek op meerdere onderdelen betere resultaten te laten zien. "Dan moet je denken aan verandering in je lichaamsgewicht, je vetpercentage en insulinegevoeligheid,” zegt Patrick Schrauwen, hoogleraar metabolisme en diabetes. Dat laatste is voor mensen met diabetes belangrijk. "Hoe beter het insulinehormoon werkt, hoe sneller suikers uit het bloed worden afgevoerd. Na de training verbeterde dit hormoon bij de avondgroep meer dan bij de ochtendgroep."

Video: L1

Biologische klok
Een exacte verklaring voor het verschil hebben de onderzoekers niet, maar ze vermoeden dat het te maken heeft met de biologische klok. Daar gaan ze de komende tijd nog onderzoek naar doen.

Effect
Schrauwen benadrukt dat vooral niet geconcludeerd moet worden dat sporten in de ochtend slecht is. "Bewegen is sowieso goed, of je dat nu in de ochtend of in de avond doet. Maar als je in de avond sport, heeft het meer effect."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen