Overslaan en naar de inhoud gaan

UM ontwikkelt behandelmethode voor dementerenden met PTSS

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 19:25

De Universiteit Maastricht wil aan de slag met een behandelmethode voor mensen met dementie die kampen met PTSS.

Uit onderzoek blijkt dat tienduizenden Nederlanders met dementie leven met ernstige angst vanwege gebeurtenissen uit het verleden. En door de dementie komen de nare herinneringen juist nog sterker terug. "We zien vaak probleemgedrag bij mensen met dementie dat te maken heeft met traumatische gebeurtenissen uit het verleden", zegt onderzoeker Sjacko Sobczak van de Universiteit Maastricht in L1mburg Centraal. “Vanwege de dementie kunnen deze mensen moeilijk zeggen wat hun angsten zijn of waar ze vandaan komen.”

(NB: In deze video is gebruik gemaakt van figuranten)

Machteloosheid
Marieke Bruijnen werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Envida. Zij krijgt regelmatig te maken met ‘onhandelbare’ patiënten. "Patiënten vertonen soms agressief of angstig gedrag. Het voelt dan heel machteloos als je als verzorger niet weet hoe je hen kunt helpen."

Sobczak heeft samen met zorginstellingen een methode ontwikkelt om PTSS vast te stellen bij dementerenden, zelfs als zij hun levensverhaal niet meer kunnen vertellen. "We hebben een diagnostisch instrument ontwikkelt waarmee we de diagnose PTSS kunnen vaststellen. We gaan het gesprek aan met diegenen, we spreken met familieleden maar we kijken ook naar de gedragingen van een persoon."

Als voorbeeld geeft Sobczak een man met dementie die steeds maar op de alarmklop bleef drukken. "De bewoner was een oud-mijnwerker, die ooit vastzat in een ingestorte schacht, zag hoe koempels verminkt raakten, en tevergeefs probeerde om hulp in te roepen via de noodknop. Nu we zijn gedrag eindelijk begrepen, konden we tot een oplossing komen."

EMDR
De volgende stap is het ontwikkelen van een behandelplan voor deze mensen in de vorm van EMDR, een therapie voor mensen die last blijven houden van een een schokkende ervaring. "Als ouderenpsychiater word ik vaak gevraagd of ik iets kan doen. En zeker als het geen dementie is zijn er hele goede behandelingen voor, die ook effectief zijn." Sobczak, die de behandeling opstart samen met andere zorginstellingen, benadrukt dat het het niet enkel belangrijk is voor de dementeerden, maar ook voor de mensen om heen. "We zien heel vaak dat het gepaard gaat met agressie."

Bruijnen onderstreept het belang van dit soort behandelingen. "Hierdoor kunnen we betere en gerichtere zorg kunnen leveren en dit komt de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede." Ze benadrukt ook het belang van de behandeling van PTSS voor de familie van de patiënt. "Het is vaak heel pijnlijk als ze hun vader of moeder zien lijden door een gebeurtenis in het verleden en ze niet weten hoe ze kunnen helpen."

Crowdfunding
Om het project van de grond te krijgen is Sobczak een crowdfundingsactie gestart. Daarnaast organiseert ze samen met zorginstellingen acties of krijgen ze hulp van topsporters. "Zaterdag hebben twee personen 500 kilometer gefietst en volgende week tijdens de Amstel Gold Race zullen de rensters van SD Worx ook aandacht vragen voor onze actie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen