Overslaan en naar de inhoud gaan

UM ontwikkelt behandelmethode voor dementerenden met PTSS

Geplaatst opzondag 11 april 2021 - 19:25

De Universiteit Maastricht wil aan de slag met een behandelmethode voor mensen met dementie die kampen met PTSS.

Uit onderzoek blijkt dat tienduizenden Nederlanders met dementie leven met ernstige angst vanwege gebeurtenissen uit het verleden. En door de dementie komen de nare herinneringen juist nog sterker terug. "We zien vaak probleemgedrag bij mensen met dementie dat te maken heeft met traumatische gebeurtenissen uit het verleden", zegt onderzoeker Sjacko Sobczak van de Universiteit Maastricht in L1mburg Centraal. “Vanwege de dementie kunnen deze mensen moeilijk zeggen wat hun angsten zijn of waar ze vandaan komen.”

(NB: In deze video is gebruik gemaakt van figuranten)

Machteloosheid
Marieke Bruijnen werkt als specialist ouderengeneeskunde bij Envida. Zij krijgt regelmatig te maken met ‘onhandelbare’ patiënten. "Patiënten vertonen soms agressief of angstig gedrag. Het voelt dan heel machteloos als je als verzorger niet weet hoe je hen kunt helpen."

Sobczak heeft samen met zorginstellingen een methode ontwikkelt om PTSS vast te stellen bij dementerenden, zelfs als zij hun levensverhaal niet meer kunnen vertellen. "We hebben een diagnostisch instrument ontwikkelt waarmee we de diagnose PTSS kunnen vaststellen. We gaan het gesprek aan met diegenen, we spreken met familieleden maar we kijken ook naar de gedragingen van een persoon."

Als voorbeeld geeft Sobczak een man met dementie die steeds maar op de alarmklop bleef drukken. "De bewoner was een oud-mijnwerker, die ooit vastzat in een ingestorte schacht, zag hoe koempels verminkt raakten, en tevergeefs probeerde om hulp in te roepen via de noodknop. Nu we zijn gedrag eindelijk begrepen, konden we tot een oplossing komen."

EMDR
De volgende stap is het ontwikkelen van een behandelplan voor deze mensen in de vorm van EMDR, een therapie voor mensen die last blijven houden van een een schokkende ervaring. "Als ouderenpsychiater word ik vaak gevraagd of ik iets kan doen. En zeker als het geen dementie is zijn er hele goede behandelingen voor, die ook effectief zijn." Sobczak, die de behandeling opstart samen met andere zorginstellingen, benadrukt dat het het niet enkel belangrijk is voor de dementeerden, maar ook voor de mensen om heen. "We zien heel vaak dat het gepaard gaat met agressie."

Bruijnen onderstreept het belang van dit soort behandelingen. "Hierdoor kunnen we betere en gerichtere zorg kunnen leveren en dit komt de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede." Ze benadrukt ook het belang van de behandeling van PTSS voor de familie van de patiënt. "Het is vaak heel pijnlijk als ze hun vader of moeder zien lijden door een gebeurtenis in het verleden en ze niet weten hoe ze kunnen helpen."

Crowdfunding
Om het project van de grond te krijgen is Sobczak een crowdfundingsactie gestart. Daarnaast organiseert ze samen met zorginstellingen acties of krijgen ze hulp van topsporters. "Zaterdag hebben twee personen 500 kilometer gefietst en volgende week tijdens de Amstel Gold Race zullen de rensters van SD Worx ook aandacht vragen voor onze actie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen