Overslaan en naar de inhoud gaan

UM: klein gebiedje in brein kan alzheimer vroeg aantonen

Geplaatst opdonderdag 30 september 2021 - 20:43

Een heel klein gebiedje in de hersenen kan helpen om de ziekte van Alzheimer al in een heel vroeg stadium aan te tonen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Deze minuscule zogeheten blauwe kern zit diep in de hersenstam verstopt en is enkel in beeld te brengen met geavanceerde MRI-apparatuur.

Volgens onderzoekster Heidi Jacobs begint een bepaald schadelijk eiwit zich juist op die plek te verspreiden. Dat gebeurt soms al 30 jaar voordat de eerste symptomen van alzheimer zichtbaar zijn.

Tau
Wetenschappers vermoeden al enige tijd dat dit eiwit, genaamd tau, een bepalende rol speelt in het ontstaan van de hersenziekte. Tau vormt schadelijke eiwitkluwens in de hersencellen van mensen met alzheimer. De studie van Jacobs toont nu voor het eerst aan dat dit samenhangt met veranderingen in de blauwe kern van het brein. "Wij zijn er voor het eerst in geslaagd om deze kern te onderzoeken met nieuwe, ultrasterke MRI-scanners", aldus de onderzoekster.

Gezondere leefstijl
In Nederland leven op dit moment bijna 300.000 mensen met dementie. Naar verwachting stijgt dit aantal de komende jaren explosief tot meer dan een half miljoen rond 2040. Een medicijn dat dementie geneest is er nog niet. "Maar als een verhoogd risico op het ontwikkelen van alzheimer al in een heel vroeg stadium wordt aangetoond, zou een gezondere leefstijl de kans op dementie weer kunnen verkleinen", zegt Jacobs.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen