Overslaan en naar de inhoud gaan

UM-hoogleraar De Ruiter opnieuw berispt

Geplaatst opzaterdag 19 september 2015 - 9:23

Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter van de Universiteit Maastricht is weer berispt voor het stellen van diagnoses van personen die ze nooit heeft ontmoet.

Ze werd deze keer door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op de vingers getikt, schrijft NRC Handelsblad.

Psychopaat
De berisping komt na een optreden van De Ruiter als getuige-deskundige in een zaak waarbij een Haagse advocate wordt verdacht van fraude. Tijdens een zitting verkondigde De Ruiter dat ze bij de echtgenoot van de verdachte "kenmerken van een psychopaat" zag, en dat hij "uit een gezin met een schizofrene moeder komt."

Die opmerkingen baseeerde ze alleen op verklaringen van de verdachte. Met de echtgenoot of de moeder heeft De Ruiter nooit contact gehad. De moeder diende hierover een klacht in bij het NIP.

Lidmaatschap opgezegd
Volgens NRC vindt De Ruiter zelf dat ze in deze zaak een "adequate forensische rapportage" heeft afgeleverd. Ook heeft ze haar lidmaatschap van het NIP opgezegd, en zegt ze dat de verslagen van de rechtbank en media over haar verklaringen niet kloppen.

Seksueel misbruik
De Maastrichtse hoogleraar werd in mei vorig jaar door het Medisch Tuchtcollege berispt in een vechtscheidings-rechtszaak. In een rapport vermoedde ze seksueel misbruik door een vader die ze nog nooit had gezien. Het tuchtcollege waarschuwde haar eerder al, toen ze rapport uitbracht over de psychische gesteldheid van iemand die ze nog nooit had besproken.

Reactie De Ruiter
Corine de Ruiter reageer via een blogpost op de commotie. Volgens haar er is wel het een en ander af te dingen op de beweringen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Universiteit begint onderzoek na affaire-De Ruiter
Opvang loverboy-slachtoffers moet in Cadier en Keer komen
Venlose tandarts berispt door tuchtcollege
Tuchtcollege berispt speculerende Sittardse psychiater
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen