Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

UM-hoogleraar De Ruiter opnieuw berispt

Geplaatst opzaterdag 19 september 2015 - 9:23

Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter van de Universiteit Maastricht is weer berispt voor het stellen van diagnoses van personen die ze nooit heeft ontmoet.

Ze werd deze keer door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) op de vingers getikt, schrijft NRC Handelsblad.

Psychopaat
De berisping komt na een optreden van De Ruiter als getuige-deskundige in een zaak waarbij een Haagse advocate wordt verdacht van fraude. Tijdens een zitting verkondigde De Ruiter dat ze bij de echtgenoot van de verdachte "kenmerken van een psychopaat" zag, en dat hij "uit een gezin met een schizofrene moeder komt."

Die opmerkingen baseeerde ze alleen op verklaringen van de verdachte. Met de echtgenoot of de moeder heeft De Ruiter nooit contact gehad. De moeder diende hierover een klacht in bij het NIP.

Lidmaatschap opgezegd
Volgens NRC vindt De Ruiter zelf dat ze in deze zaak een "adequate forensische rapportage" heeft afgeleverd. Ook heeft ze haar lidmaatschap van het NIP opgezegd, en zegt ze dat de verslagen van de rechtbank en media over haar verklaringen niet kloppen.

Seksueel misbruik
De Maastrichtse hoogleraar werd in mei vorig jaar door het Medisch Tuchtcollege berispt in een vechtscheidings-rechtszaak. In een rapport vermoedde ze seksueel misbruik door een vader die ze nog nooit had gezien. Het tuchtcollege waarschuwde haar eerder al, toen ze rapport uitbracht over de psychische gesteldheid van iemand die ze nog nooit had besproken.

Reactie De Ruiter
Corine de Ruiter reageer via een blogpost op de commotie. Volgens haar er is wel het een en ander af te dingen op de beweringen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Universiteit begint onderzoek na affaire-De Ruiter
Opvang loverboy-slachtoffers moet in Cadier en Keer komen
Tuchtcollege berispt speculerende Sittardse psychiater
Venlose tandarts berispt door tuchtcollege
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen