Overslaan en naar de inhoud gaan

UM: eenzaamheid flinke kostenpost voor samenleving

Geplaatst opmaandag 8 februari 2021 - 14:47

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht pleiten voor een gerichte aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Hun onderzoek wijst uit dat eenzaamheid jaarlijks tot zo'n twee miljard euro aan zorgkosten leidt.

Mensen die lijden aan (zeer) ernstige eenzaamheid maken tot een jaar later nog 40 tot 50 procent hogere zorgkosten dan niet-eenzame mensen, zo beschrijft het onderzoek dat werd gehouden onder 350.000 Nederlanders.

Geestelijke gezondheidszorg
De meeste kosten die eenzaamheid met zich meebrengt, komen voort uit de geestelijke gezondheidzorg. "Denk dan vooral aan psychologische consulten zoals cognitieve gedragstherapie", vertelt Daan Westra, universitair docent aan de Universiteit Maastricht die deels verantwoordelijk is voor het onderzoek. "Vaak komt er ook farmaceutische zorg bij kijken. Dat zijn dan vaak mensen die bijvoorbeeld antidepressiva krijgen voorgeschreven naar aanleiding van hun eenzaamheid. Tenslotte is er nog een groep die specialistische zorg behoeft, dit kan dan in de vorm zijn van bijvoorbeeld fysiotherapie."

Lees ook: Andere epidemie in aantocht: psychische problemen jongeren

Roken en drinken
Behalve het psychische lijden dat gemoeid gaat met eenzaamheid, openbaart het zich dus ook op fysiek niveau. "Mensen die kampen met eenzaamheid roken vaker, drinken meer en bewegen minder. Dat leidt dan ook weer tot meer ziekten, bijvoorbeeld diabetes."

Limburgers bovengemiddeld eenzaam
In Zuid-Limburg komt bovengemiddeld veel eenzaamheid voor: 47.8 procent van de mensen van negentien jaar of ouder geeft daar aan eenzaam te zijn. Landelijk ligt het gemiddelde op 43 procent, zo blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD.

Lees ook: Meer kinderen voelen zich eenzaam door lockdown

Verwachte stijging
Westra houdt er rekening mee dat zijn onderzoek ondertussen is ingehaald door de praktijk. "Dit onderzoek zijn we voor de coronacrisis gestart, het is daarom aannemelijk dat die eenzaamheid alleen maar is toegenomen. Al zou het slechts een stijging van een procent betreffen, hebben we het al over twintig miljoen euro extra op jaarbasis."

Mantelzorg en voorlichting
Westra spreekt benadrukt daarom de noodzaak voor gerichte aanpak. "Dat moet per leeftijdscategorie. Bij jongeren zou voorlichting op scholen een mogelijkheid kunnen zijn, bij ouderen kan bijvoorbeeld mantelzorg soelaas bieden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen