Overslaan en naar de inhoud gaan

UM: bij 95 procent coronapatiënten na half jaar nog klachten

Geplaatst opzaterdag 3 oktober 2020 - 7:43

Vrijwel alle coronapatiënten (95 procent) hebben een halfjaar na hun besmetting nog gezondheidsklachten. Meer dan de helft (55 procent) heeft zes of meer klachten en ruim 90 procent zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom.

Dat concluderen de Universiteit Maastricht, Universiteit Hasselt, het Longfonds en kennis- en behandelcentrum Ciro op basis van onderzoek onder ruim duizend coronapatiënten.

Kortademig, moe, hoofdpijn
Het overgrote merendeel (86 procent) van de mensen die meewerkten aan het onderzoek geeft 165 dagen na de eerste symptomen aan nog steeds vermoeid te zijn. Bijna zes op de tien (59 procent) zijn nog kortademig, 36 procent heeft nog steeds last van druk op de borst en 35 procent heeft hoofdpijn. Opvallend is dat het percentage mensen dat aangeeft spierpijn te hebben (40 procent) licht is gestegen.

Lees ook: Maurits (27) maanden na corona: 'Permanente longkramp'

Jonge patiënten
Veruit de meeste respondenten (94 procent) hebben niet in het ziekenhuis gelegen vanwege corona. Zij hadden 'milde klachten'. Het gaat om relatief jonge patiënten: de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. Veruit de grootste groep (86 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Zes op de tien (61 procent) hadden hiervoor geen onderliggende ziekte.

Vorige maand volgden we Maurits, die vijf maanden na zijn coronabesmetting nog steeds niet de oude is:

Video: L1

'Meer onderzoek nodig'
Directeur Michael Rutgers van Longfonds spreekt van "een zorgwekkend beeld. Eens te meer wordt duidelijk hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van dit virus". Hij vindt het van groot belang dat de klachten van patiënten nog beter in beeld worden gebracht. "Deze patiëntengroep moet gezien, gehoord en geholpen worden."

Selecte groep
"We moeten dit zeker serieus nemen’’, betoogt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (Nvalt) Leon van den Toorn aan het AD. ,,Maar we moeten niet denken dat dit voor álle patiënten die corona hebben doorgemaakt geldt. Juist mensen mét klachten zijn opgeroepen om zich te melden bij het coronalongplein, dus dit gaat om een selecte groep die nog klachten heeft. Dit geldt niet voor iedereen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen