Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultimatum loopt bijna af: mogelijk vakbondsacties MUMC+

Geplaatst opzaterdag 4 september 2021 - 9:00

Het personeel in de academische ziekenhuizen, zoals het MUMC+ in Maastricht wil er snel geld bij anders wordt de zorg afgeschaald tot zondagsdiensten. In de cao-onderhandelingen hebben de bonden de werkgevers een ultimatum gesteld tot zondag middernacht.

Werkgeversorganisatie NFU zegt namens de academische ziekenhuizen dat er geen geld is. De bonden eisen 3 procent meer salaris, maar de ziekenhuizen zeggen geen enkele salarisverhoging te kunnen betalen. Een loonbod dus van nul procent.

Beledigend
"Dit is gewoon beledigend", zegt Marc Bemelmans, chirurg in het MUMC+ en woordvoerder namens de specialistenvereniging in Maastricht. "Iedereen hier in het ziekenhuis heeft keihard gewerkt om de corona-tijd zo goed mogelijk door te komen. Er werd veel waardering uitgesproken, maar als het op een concrete beloning aankomt, geven ze niet thuis."

Ook verpleegkundige en FNV-kaderlid Lilian Moermans werkt in het MUMC+ en noemt het heel zuur. "Je voelt je niet gezien, applaus is leuk maar iets meer in de portemonnee beter. Academisch personeel verdient sowieso al wat minder dan personeel in niet-academische ziekenhuizen. Je merkt nu al dat het steeds lastiger wordt om vacatures bij ons ingevuld te krijgen. Een verpleegkundige moet steeds meer patiƫnten verzorgen. Dit gaat niet goed zo met de kwaliteit van de zorg."

Werkdruk
Moermans en zeker ook chirurg Bemelmans gaat het vooral om de verlaging van de werkdruk. "Een chirurg hoeft vanaf z'n zestigste geen nachtdiensten meer te draaien, dat zou nu misschien teruggedraaid gaan worden", zegt Bemelmans. "Hele slechte zaak. Je wilt als patiƫnt 's nachts een fitte dokter aan het bed. Nachtdiensten zijn op latere leeftijd steeds slopender. Een chirurg leeft nu al vijf jaar korter dan een gemiddelde Nederlander. Die diensten moeten echt beperkt blijven tot je zestigste."

Video: L1

Middernacht
Als de werkgevers voor zondag middernacht niet met een loonstijging komen, gaan de academische ziekenhuizen zondagsdiensten plannen doordeweeks. "Dat heeft een gigantische impact op de organisatie", zegt Bemelmans. "We zitten nu nog met de nasleep van corona. We zijn veel aan het inhalen en collega's komen net weer een beetje bij. Laat het nou niet zo ver komen dat we ook nog actie moeten gaan voeren."

Lilian Moermans heeft hoop dat het publiek grotendeels achter eventuele acties zal staan. "Tuurlijk is het niet leuk als jouw behandeling niet door kan gaan. Maar ik denk dat de meeste mensen echt niet begrijpen waarom wij er nu niet een paar procent bij krijgen en de acties zullen steunen."

Geen geld
De raad van bestuur van het MUMC+ liet eerder al weten dat ze de loonvraag van het personeel begrijpen, maar dat er simpelweg geen geld is en dat het kabinet over de brug moet komen.

Lees ook: Universitaire ziekenhuizen: 'Actie vakbonden onverantwoord'

"Maar het kabinet is demissionair en dus gebeurt daar niks", zegt Bemelmans. "En zo worden wij een beetje van het kastje naar de muur gestuurd. Terwijl een ziekenhuis als het MUMC+ er financieel heel goed voor staat." Maar de cao geldt voor alle academische ziekenhuizen en ze staan er niet allemaal financieel zo goed voor. Daarom kan er geen algemene loonsverhoging worden aangeboden, stellen de werkgevers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen