Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultimatum GroenFront gaat laatste dag in

Geplaatst opmaandag 20 februari 2017 - 9:49

Actievoerders van GroenFront moeten voor dinsdagmiddag 12 uur de Schinveldse bossen hebben verlaten.

Tien jaar na de grote protestacties tegen de kap van zes hectare bomen, heeft de milieugroep zich opnieuw verschanst in de bossen. Zij zijn bang dat er binnenkort op verzoek van de naastgelegen AWACS-basisopnieuw bomen worden neergehaald en houden daarom al wekenlang de wacht in een grote boomhut.

Ultimatum
De gemeente en het ministerie van Defensie willen af van de actievoerders en hebben GroenFront een ultimatum gesteld. De milieugroep wacht voorlopig af en is niet van plan uit zichzelf te vertrekken voordat het broedseizoen in maart begint. Ten tijde van het broedseizoen mag er volgens de milieuwetgeving namelijk niet gekapt worden.

Lees ook: Nieuwe boomhut als protest tegen kap Schinveldse bossen

Massaal protest in 2006
Het protest is nog niet zo massaal als in 2006, toen honderden actievoerders wekenlang in de Schinveldse bossen zaten. Door middel van een grote politie-actie, waarbij honderden ME'ers werden ingezet, is het bos destijds in het holst van de nacht ontruimd.

Onderkoeling
De actievoerders lieten zich dus niet eenvoudig uit het bos verjagen. Sommige protestanten lieten hun benen of armen in beton storten, waardoor ze pas na enkele dagen konden worden bevrijd door de politie. De gezondheid van de GroenFront-leden was zelfs in het geding, want vanwege de vrieskou dreigden ze onderkoeld te raken.

Warme band
Sinds het massale protest heeft Schinveld een warme band met GroenFront. De milieugroep had al tientallen acties gevoerd in den lande, maar nergens was het ontvangst zo hartelijk als in Schinveld, omdat de actie hier zo breed gedragen werd onder de lokale bevolking.

Jarenlange strijd verloren
Uiteindelijk moesten de bewoners van Schinveld en GroenFront met lede ogen aanzien hoe er 6 hectare bos werd gekapt. En dat was het sluitstuk van een politieke en juridische strijd die ruim tien jaar woedde.

10 jaar na dato
De ontruiming vond plaats op 9 en 10 januari 2006 en tien jaar na dato werd de protestactie 'herdacht'. L1 blikte terug met enkele hoofdrolspelers van destijds.

Nieuwe kap
Defensie wil nu opnieuw bomen in een deel van het bos 'aftoppen', omdat ze te hoog zijn gegroeid en het luchtverkeer van de AWACS-basis er last van zou hebben. Wanneer het daadwerkelijk tot een nieuwe bomenkap zou komen, is niet duidelijk. Tot die tijd is GroenFront waakzaam. De gebouwde boomhut, van waaruit het bos de afgelopen maanden werd bewaakt, moet van het ministerie uiterlijk dinsdagmiddag om 12 uur zijn afgebroken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ultimatum GroenFront verlopen: boomhut nog niet weg
Geen grootschalige bomenkap in Schinveldse bossen
Ook GroenFront in actie tegen bomenkap Schinveld
Groenfront wil politici laten logeren in Schinveldse bossen
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen