Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ultimatum GroenFront gaat laatste dag in

Geplaatst opmaandag 20 februari 2017 - 9:49

Actievoerders van GroenFront moeten voor dinsdagmiddag 12 uur de Schinveldse bossen hebben verlaten.

Tien jaar na de grote protestacties tegen de kap van zes hectare bomen, heeft de milieugroep zich opnieuw verschanst in de bossen. Zij zijn bang dat er binnenkort op verzoek van de naastgelegen AWACS-basisopnieuw bomen worden neergehaald en houden daarom al wekenlang de wacht in een grote boomhut.

Ultimatum
De gemeente en het ministerie van Defensie willen af van de actievoerders en hebben GroenFront een ultimatum gesteld. De milieugroep wacht voorlopig af en is niet van plan uit zichzelf te vertrekken voordat het broedseizoen in maart begint. Ten tijde van het broedseizoen mag er volgens de milieuwetgeving namelijk niet gekapt worden.

Lees ook: Nieuwe boomhut als protest tegen kap Schinveldse bossen

Massaal protest in 2006
Het protest is nog niet zo massaal als in 2006, toen honderden actievoerders wekenlang in de Schinveldse bossen zaten. Door middel van een grote politie-actie, waarbij honderden ME'ers werden ingezet, is het bos destijds in het holst van de nacht ontruimd.

Onderkoeling
De actievoerders lieten zich dus niet eenvoudig uit het bos verjagen. Sommige protestanten lieten hun benen of armen in beton storten, waardoor ze pas na enkele dagen konden worden bevrijd door de politie. De gezondheid van de GroenFront-leden was zelfs in het geding, want vanwege de vrieskou dreigden ze onderkoeld te raken.

Warme band
Sinds het massale protest heeft Schinveld een warme band met GroenFront. De milieugroep had al tientallen acties gevoerd in den lande, maar nergens was het ontvangst zo hartelijk als in Schinveld, omdat de actie hier zo breed gedragen werd onder de lokale bevolking.

Jarenlange strijd verloren
Uiteindelijk moesten de bewoners van Schinveld en GroenFront met lede ogen aanzien hoe er 6 hectare bos werd gekapt. En dat was het sluitstuk van een politieke en juridische strijd die ruim tien jaar woedde.

10 jaar na dato
De ontruiming vond plaats op 9 en 10 januari 2006 en tien jaar na dato werd de protestactie 'herdacht'. L1 blikte terug met enkele hoofdrolspelers van destijds.

Nieuwe kap
Defensie wil nu opnieuw bomen in een deel van het bos 'aftoppen', omdat ze te hoog zijn gegroeid en het luchtverkeer van de AWACS-basis er last van zou hebben. Wanneer het daadwerkelijk tot een nieuwe bomenkap zou komen, is niet duidelijk. Tot die tijd is GroenFront waakzaam. De gebouwde boomhut, van waaruit het bos de afgelopen maanden werd bewaakt, moet van het ministerie uiterlijk dinsdagmiddag om 12 uur zijn afgebroken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geen grootschalige bomenkap in Schinveldse bossen
Ultimatum GroenFront verlopen: boomhut nog niet weg
Ook GroenFront in actie tegen bomenkap Schinveld
Groenfront wil politici laten logeren in Schinveldse bossen
Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen