Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ultimatum GroenFront gaat laatste dag in

Geplaatst opmaandag 20 februari 2017 - 9:49

Actievoerders van GroenFront moeten voor dinsdagmiddag 12 uur de Schinveldse bossen hebben verlaten.

Tien jaar na de grote protestacties tegen de kap van zes hectare bomen, heeft de milieugroep zich opnieuw verschanst in de bossen. Zij zijn bang dat er binnenkort op verzoek van de naastgelegen AWACS-basisopnieuw bomen worden neergehaald en houden daarom al wekenlang de wacht in een grote boomhut.

Ultimatum
De gemeente en het ministerie van Defensie willen af van de actievoerders en hebben GroenFront een ultimatum gesteld. De milieugroep wacht voorlopig af en is niet van plan uit zichzelf te vertrekken voordat het broedseizoen in maart begint. Ten tijde van het broedseizoen mag er volgens de milieuwetgeving namelijk niet gekapt worden.

Lees ook: Nieuwe boomhut als protest tegen kap Schinveldse bossen

Massaal protest in 2006
Het protest is nog niet zo massaal als in 2006, toen honderden actievoerders wekenlang in de Schinveldse bossen zaten. Door middel van een grote politie-actie, waarbij honderden ME'ers werden ingezet, is het bos destijds in het holst van de nacht ontruimd.

Onderkoeling
De actievoerders lieten zich dus niet eenvoudig uit het bos verjagen. Sommige protestanten lieten hun benen of armen in beton storten, waardoor ze pas na enkele dagen konden worden bevrijd door de politie. De gezondheid van de GroenFront-leden was zelfs in het geding, want vanwege de vrieskou dreigden ze onderkoeld te raken.

Warme band
Sinds het massale protest heeft Schinveld een warme band met GroenFront. De milieugroep had al tientallen acties gevoerd in den lande, maar nergens was het ontvangst zo hartelijk als in Schinveld, omdat de actie hier zo breed gedragen werd onder de lokale bevolking.

Jarenlange strijd verloren
Uiteindelijk moesten de bewoners van Schinveld en GroenFront met lede ogen aanzien hoe er 6 hectare bos werd gekapt. En dat was het sluitstuk van een politieke en juridische strijd die ruim tien jaar woedde.

10 jaar na dato
De ontruiming vond plaats op 9 en 10 januari 2006 en tien jaar na dato werd de protestactie 'herdacht'. L1 blikte terug met enkele hoofdrolspelers van destijds.

Nieuwe kap
Defensie wil nu opnieuw bomen in een deel van het bos 'aftoppen', omdat ze te hoog zijn gegroeid en het luchtverkeer van de AWACS-basis er last van zou hebben. Wanneer het daadwerkelijk tot een nieuwe bomenkap zou komen, is niet duidelijk. Tot die tijd is GroenFront waakzaam. De gebouwde boomhut, van waaruit het bos de afgelopen maanden werd bewaakt, moet van het ministerie uiterlijk dinsdagmiddag om 12 uur zijn afgebroken.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Geen grootschalige bomenkap in Schinveldse bossen
Ultimatum GroenFront verlopen: boomhut nog niet weg
Ook GroenFront in actie tegen bomenkap Schinveld
Groenfront wil politici laten logeren in Schinveldse bossen
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen