Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultieme poging om historisch torentje te redden

Geplaatst opmaandag 7 januari 2019 - 6:00

De Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum gaat maandag proberen het witte torentje op het voormalige gemeentehuis van Wanssum te redden van de slopershamer.

Het gebouw is oud en uitgeleefd en moet plaats maken voor nieuwe plannen.

Torentje van waarde
Omdat het torentje het enige karakteristieke is van het gebouw, de eerste steen kon bijvoorbeeld niet meer gevonden worden, wil de heemkundevereniging dat bewaren. Het is de bedoeling dat het later een vaste plek krijgt in de kern.

Vaster dan vast
Het losmaken van het torentje is echter lastiger gebleken dan verwacht. Zo zijn de schroeven waarmee het torentje vastzit aan het dak door zo ongeveer iedere eigenaar verzwaard en nog vaster aangedraaid, zegt Jacques Janssen van de heemkunde. "Het zit vaster dan vast."

Grof geschut
Daarom zijn er een hoogwerker en vakmensen ingehuurd die moeten proberen het torentje los te wrikken. Omdat er geen elektriciteit voorhanden is, moet dat handmatig gebeuren. Voor de heemkunde is het dan ook spannend of dat gaat lukken.

Alles voor over
"We hopen van wel en hebben er dan ook alles voor over om het torentje te behouden. Als het straks toch niet gaat lukken, dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan. Dan hoeven we ons niets te verwijten. Maar het blijft ook voor ons spannend of we het torentje er heelhuids vanaf krijgen, want het is belangrijk dat het behouden blijft. Het heeft zeker historische waarde."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen