Overslaan en naar de inhoud gaan

Ultieme poging om historisch torentje te redden

Geplaatst opmaandag 7 januari 2019 - 6:00

De Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum gaat maandag proberen het witte torentje op het voormalige gemeentehuis van Wanssum te redden van de slopershamer.

Het gebouw is oud en uitgeleefd en moet plaats maken voor nieuwe plannen.

Torentje van waarde
Omdat het torentje het enige karakteristieke is van het gebouw, de eerste steen kon bijvoorbeeld niet meer gevonden worden, wil de heemkundevereniging dat bewaren. Het is de bedoeling dat het later een vaste plek krijgt in de kern.

Vaster dan vast
Het losmaken van het torentje is echter lastiger gebleken dan verwacht. Zo zijn de schroeven waarmee het torentje vastzit aan het dak door zo ongeveer iedere eigenaar verzwaard en nog vaster aangedraaid, zegt Jacques Janssen van de heemkunde. "Het zit vaster dan vast."

Grof geschut
Daarom zijn er een hoogwerker en vakmensen ingehuurd die moeten proberen het torentje los te wrikken. Omdat er geen elektriciteit voorhanden is, moet dat handmatig gebeuren. Voor de heemkunde is het dan ook spannend of dat gaat lukken.

Alles voor over
"We hopen van wel en hebben er dan ook alles voor over om het torentje te behouden. Als het straks toch niet gaat lukken, dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan. Dan hoeven we ons niets te verwijten. Maar het blijft ook voor ons spannend of we het torentje er heelhuids vanaf krijgen, want het is belangrijk dat het behouden blijft. Het heeft zeker historische waarde."

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen