Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitzonderingen op geitenstop blijven mogelijk

Geplaatst opdinsdag 22 oktober 2019 - 16:01

Het nieuwe provinciebestuur houdt vast aan het voorstel dat geitenhouderijen onder bepaalde strikte voorwaarden toch mogen uitbreiden. Maar die voorwaarden zijn wel nog wat aangescherpt in vergelijking met een eerder plan.

Eind vorig jaar besloot het Limburgs Parlement tot een geitenstop zolang de risico's voor de volksgezondheid niet duidelijk zijn.

Gezondheidsrisico
Het gaat met name om een mogelijk verhoogde kans op longontsteking. De stop houdt in dat er geen nieuwe geitenhouderijen meer bij mogen komen en bestaande niet kunnen uitbreiden.

Uitbreiding voorwaardelijk mogelijk
Half mei werd die stop met een half jaar verlengd, in afwachting van een definitieve regeling. Die ligt nu op tafel en wordt vrijdag besproken in een Statencommissie. Het provinciebestuur stelt daarin voor om uitbreiding toch toe te staan als er sprake is van een duurzame verbetering in vergelijking met de huidige situatie, in een straal van twee kilometer rond een bedrijf. Zo moet er sprake zijn van een lagere uitstoot van ammoniak en fijnstof. Ook mag de mest van de geiten niet meer in de openlucht worden opgeslagen en afgedekt, maar moet dat in een loods gebeuren.

Eentje weg en een erbij
In vergelijking met een half jaar geleden is daar nu nog aan toegevoegd dat zo'n uitbreiding pas groen licht krijgt als elders een andere geitenhouderij volledig stopt. Een andere verandering is dat geitenhouderijen de mogelijkheid krijgen niet-bewezen, vernieuwende technieken te gebruiken. Die moeten wel passen binnen een landelijke regeling voor proefstallen die uitstoot moet verminderen. "Er is alleen ruimte voor wat landelijk bedacht en geregeld is en acceptabel wordt geacht", aldus het provinciebestuur.

Overgangsrecht
Ook wordt het zogeheten overgangsrecht voor vergunningsaanvragen van vóór de geitenstop verruimd, verduidelijkt en juridisch completer omschreven, zo staat in het voorstel. "Vanuit het oogpunt van rechtszekerheid en behoorlijk bestuur is het onbetamelijk om voor ver-ontwikkelde initiatieven de rechtsregels te wijzigen. Daarom is overgangsrecht nodig", schrijft het provinciebestuur. Wat dat voor concrete situaties betekent, staat niet in de regeling omdat dat juridisch niet mogelijk is. Maar naar aanleiding van een ingediende reactie van de initiatiefnemer voor een nieuwe geitenstal in Altweerterheide, stelt het provinciebestuur wel 'te denken dat de verruiming van het overgangsrecht voldoende tegemoet komt aan de vraag van de indiener'.

Verbouwing
De initiatiefnemer wil een kippenstal die al meer dan twintig jaar leeg ligt, verbouwen tot een stal voor geiten. Er is ook aan alle regels voldaan. Maar de gemeente Weert wil vooralsnog geen vergunning verlenen in verband met mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Ook een deel van het dorp is tegen.

Op 15 november neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit over de precieze invulling van de geitenstop.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen