Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 22:15

De ontmanteling van een grote Albanese drugsbende in Geleen lijkt grote gevolgen te hebben voor meerdere basisscholieren in die regio. Het gaat om 'spookkinderen', kinderen van de Albanese verdachten die niet staan ingeschreven in Nederland. Zij moeten het land hoogstwaarschijnlijk verlaten.

Dinsdag werden er zestien mensen aangehouden die volgens justitie onderdeel uitmaakten van een groot drugsnetwerk. Dat netwerk bestond voornamelijk uit Albanezen die niet in Nederland geregistreerd staan, zogenoemde spookburgers.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Schoolgeld betaald
Deze mensen konden onder de radar blijven, doordat ze gefaciliteerd werden door een bedrijf in Geleen. Zo werden huur, gas, water en licht afgerekend door het bedrijf en werd ook de ozb-belasting netjes afgetikt. Daardoor stelde niemand vragen over de bewoners van 87 panden in de omgeving van Sittard en Geleen. Ondertussen werd er in vrijwel al die panden hennep geteeld door Albanezen, die dus illegaal in het land verbleven. Hun kinderen gingen 'gewoon' naar school in de omgeving; het bedrijf in Geleen betaalde het jaarlijkse schoolgeld.

Geen bsn-nummer
Naar verluidt gaat het om tientallen spookleerlingen, maar daar wenst een gemeentewoordvoerster niet op in te gaan. "Exacte aantallen kan ik, in het kader van het onderzoek, niet noemen." De gemeente is nog bezig om een volledig plaatje te schetsen van de situatie. Bij een eerste inventarisatie is gekeken naar alle leerlingen van wie er geen burgerservicenummer is doorgegeven aan school. Het bleek in vrijwel al die gevallen te gaan om kinderen van Albanese komaf. "Een groot deel van de kinderen is in beeld. Het gaat vooral om basisschoolleerlingen."

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Land van herkomst
Deze leerlingen worden hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van de vermeende criminele activiteiten van hun ouders. "Als mensen hier niet mogen zijn, moeten ze in feite terug naar het land van herkomst. In principe maken we daarin geen onderscheid tussen ouders en kinderen", zegt een voorlichter van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Ik ken deze specifieke casus niet, maar als blijkt dat een volwassene hier illegaal verblijft, geldt dat ook voor zijn kind."

Gewoon naar school
Dat zal naar verwachting niet op korte termijn gebeuren. Allereerst wordt de genoemde drugszaak nog druk onderzocht en wordt er gekeken naar wie van de betrokkenen als spookburger kan worden aangemerkt. Daarnaast worden kinderen doorgaans niet uitgezet zonder hun ouders. Zolang hun ouders in Nederland moeten blijven voor een lopend onderzoek, blijven de kinderen dus ook. Tot die tijd blijven ze naar school gaan. "Kinderen hebben recht op onderwijs. Ook kinderen die hier illegaal verblijven, hebben een leerplicht", vertelt de woordvoerster van de gemeente.

De gemeente zegt met scholen in gesprek te gaan over deze kwestie. Het gaat dan onder andere over het signaleren van opvallende zaken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen