Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 22:15

De ontmanteling van een grote Albanese drugsbende in Geleen lijkt grote gevolgen te hebben voor meerdere basisscholieren in die regio. Het gaat om 'spookkinderen', kinderen van de Albanese verdachten die niet staan ingeschreven in Nederland. Zij moeten het land hoogstwaarschijnlijk verlaten.

Dinsdag werden er zestien mensen aangehouden die volgens justitie onderdeel uitmaakten van een groot drugsnetwerk. Dat netwerk bestond voornamelijk uit Albanezen die niet in Nederland geregistreerd staan, zogenoemde spookburgers.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Schoolgeld betaald
Deze mensen konden onder de radar blijven, doordat ze gefaciliteerd werden door een bedrijf in Geleen. Zo werden huur, gas, water en licht afgerekend door het bedrijf en werd ook de ozb-belasting netjes afgetikt. Daardoor stelde niemand vragen over de bewoners van 87 panden in de omgeving van Sittard en Geleen. Ondertussen werd er in vrijwel al die panden hennep geteeld door Albanezen, die dus illegaal in het land verbleven. Hun kinderen gingen 'gewoon' naar school in de omgeving; het bedrijf in Geleen betaalde het jaarlijkse schoolgeld.

Geen bsn-nummer
Naar verluidt gaat het om tientallen spookleerlingen, maar daar wenst een gemeentewoordvoerster niet op in te gaan. "Exacte aantallen kan ik, in het kader van het onderzoek, niet noemen." De gemeente is nog bezig om een volledig plaatje te schetsen van de situatie. Bij een eerste inventarisatie is gekeken naar alle leerlingen van wie er geen burgerservicenummer is doorgegeven aan school. Het bleek in vrijwel al die gevallen te gaan om kinderen van Albanese komaf. "Een groot deel van de kinderen is in beeld. Het gaat vooral om basisschoolleerlingen."

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Land van herkomst
Deze leerlingen worden hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van de vermeende criminele activiteiten van hun ouders. "Als mensen hier niet mogen zijn, moeten ze in feite terug naar het land van herkomst. In principe maken we daarin geen onderscheid tussen ouders en kinderen", zegt een voorlichter van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Ik ken deze specifieke casus niet, maar als blijkt dat een volwassene hier illegaal verblijft, geldt dat ook voor zijn kind."

Gewoon naar school
Dat zal naar verwachting niet op korte termijn gebeuren. Allereerst wordt de genoemde drugszaak nog druk onderzocht en wordt er gekeken naar wie van de betrokkenen als spookburger kan worden aangemerkt. Daarnaast worden kinderen doorgaans niet uitgezet zonder hun ouders. Zolang hun ouders in Nederland moeten blijven voor een lopend onderzoek, blijven de kinderen dus ook. Tot die tijd blijven ze naar school gaan. "Kinderen hebben recht op onderwijs. Ook kinderen die hier illegaal verblijven, hebben een leerplicht", vertelt de woordvoerster van de gemeente.

De gemeente zegt met scholen in gesprek te gaan over deze kwestie. Het gaat dan onder andere over het signaleren van opvallende zaken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen