Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 22:15

De ontmanteling van een grote Albanese drugsbende in Geleen lijkt grote gevolgen te hebben voor meerdere basisscholieren in die regio. Het gaat om 'spookkinderen', kinderen van de Albanese verdachten die niet staan ingeschreven in Nederland. Zij moeten het land hoogstwaarschijnlijk verlaten.

Dinsdag werden er zestien mensen aangehouden die volgens justitie onderdeel uitmaakten van een groot drugsnetwerk. Dat netwerk bestond voornamelijk uit Albanezen die niet in Nederland geregistreerd staan, zogenoemde spookburgers.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Schoolgeld betaald
Deze mensen konden onder de radar blijven, doordat ze gefaciliteerd werden door een bedrijf in Geleen. Zo werden huur, gas, water en licht afgerekend door het bedrijf en werd ook de ozb-belasting netjes afgetikt. Daardoor stelde niemand vragen over de bewoners van 87 panden in de omgeving van Sittard en Geleen. Ondertussen werd er in vrijwel al die panden hennep geteeld door Albanezen, die dus illegaal in het land verbleven. Hun kinderen gingen 'gewoon' naar school in de omgeving; het bedrijf in Geleen betaalde het jaarlijkse schoolgeld.

Geen bsn-nummer
Naar verluidt gaat het om tientallen spookleerlingen, maar daar wenst een gemeentewoordvoerster niet op in te gaan. "Exacte aantallen kan ik, in het kader van het onderzoek, niet noemen." De gemeente is nog bezig om een volledig plaatje te schetsen van de situatie. Bij een eerste inventarisatie is gekeken naar alle leerlingen van wie er geen burgerservicenummer is doorgegeven aan school. Het bleek in vrijwel al die gevallen te gaan om kinderen van Albanese komaf. "Een groot deel van de kinderen is in beeld. Het gaat vooral om basisschoolleerlingen."

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Land van herkomst
Deze leerlingen worden hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van de vermeende criminele activiteiten van hun ouders. "Als mensen hier niet mogen zijn, moeten ze in feite terug naar het land van herkomst. In principe maken we daarin geen onderscheid tussen ouders en kinderen", zegt een voorlichter van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Ik ken deze specifieke casus niet, maar als blijkt dat een volwassene hier illegaal verblijft, geldt dat ook voor zijn kind."

Gewoon naar school
Dat zal naar verwachting niet op korte termijn gebeuren. Allereerst wordt de genoemde drugszaak nog druk onderzocht en wordt er gekeken naar wie van de betrokkenen als spookburger kan worden aangemerkt. Daarnaast worden kinderen doorgaans niet uitgezet zonder hun ouders. Zolang hun ouders in Nederland moeten blijven voor een lopend onderzoek, blijven de kinderen dus ook. Tot die tijd blijven ze naar school gaan. "Kinderen hebben recht op onderwijs. Ook kinderen die hier illegaal verblijven, hebben een leerplicht", vertelt de woordvoerster van de gemeente.

De gemeente zegt met scholen in gesprek te gaan over deze kwestie. Het gaat dan onder andere over het signaleren van opvallende zaken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen