Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Geplaatst opwoensdag 22 mei 2019 - 22:15

De ontmanteling van een grote Albanese drugsbende in Geleen lijkt grote gevolgen te hebben voor meerdere basisscholieren in die regio. Het gaat om 'spookkinderen', kinderen van de Albanese verdachten die niet staan ingeschreven in Nederland. Zij moeten het land hoogstwaarschijnlijk verlaten.

Dinsdag werden er zestien mensen aangehouden die volgens justitie onderdeel uitmaakten van een groot drugsnetwerk. Dat netwerk bestond voornamelijk uit Albanezen die niet in Nederland geregistreerd staan, zogenoemde spookburgers.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Schoolgeld betaald
Deze mensen konden onder de radar blijven, doordat ze gefaciliteerd werden door een bedrijf in Geleen. Zo werden huur, gas, water en licht afgerekend door het bedrijf en werd ook de ozb-belasting netjes afgetikt. Daardoor stelde niemand vragen over de bewoners van 87 panden in de omgeving van Sittard en Geleen. Ondertussen werd er in vrijwel al die panden hennep geteeld door Albanezen, die dus illegaal in het land verbleven. Hun kinderen gingen 'gewoon' naar school in de omgeving; het bedrijf in Geleen betaalde het jaarlijkse schoolgeld.

Geen bsn-nummer
Naar verluidt gaat het om tientallen spookleerlingen, maar daar wenst een gemeentewoordvoerster niet op in te gaan. "Exacte aantallen kan ik, in het kader van het onderzoek, niet noemen." De gemeente is nog bezig om een volledig plaatje te schetsen van de situatie. Bij een eerste inventarisatie is gekeken naar alle leerlingen van wie er geen burgerservicenummer is doorgegeven aan school. Het bleek in vrijwel al die gevallen te gaan om kinderen van Albanese komaf. "Een groot deel van de kinderen is in beeld. Het gaat vooral om basisschoolleerlingen."

Lees ook: Operatie Albanië: grote internationale drugsbende opgerold

Land van herkomst
Deze leerlingen worden hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van de vermeende criminele activiteiten van hun ouders. "Als mensen hier niet mogen zijn, moeten ze in feite terug naar het land van herkomst. In principe maken we daarin geen onderscheid tussen ouders en kinderen", zegt een voorlichter van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. "Ik ken deze specifieke casus niet, maar als blijkt dat een volwassene hier illegaal verblijft, geldt dat ook voor zijn kind."

Gewoon naar school
Dat zal naar verwachting niet op korte termijn gebeuren. Allereerst wordt de genoemde drugszaak nog druk onderzocht en wordt er gekeken naar wie van de betrokkenen als spookburger kan worden aangemerkt. Daarnaast worden kinderen doorgaans niet uitgezet zonder hun ouders. Zolang hun ouders in Nederland moeten blijven voor een lopend onderzoek, blijven de kinderen dus ook. Tot die tijd blijven ze naar school gaan. "Kinderen hebben recht op onderwijs. Ook kinderen die hier illegaal verblijven, hebben een leerplicht", vertelt de woordvoerster van de gemeente.

De gemeente zegt met scholen in gesprek te gaan over deze kwestie. Het gaat dan onder andere over het signaleren van opvallende zaken.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen