Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Uitwerken alternatief N280 Baexem duur en vertragend'

Geplaatst opzaterdag 19 januari 2019 - 6:40

Het alsnog helemaal uitwerken van het plan voor een rondweg rond Baexem kost vier miljoen extra en zorgt voor een vertraging van zeker anderhalf jaar.

PvdA-gedeputeerde Eric Geurts zei dat in een statencommissie in een reactie op het pleidooi van VVD, Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg om alsnog naar de rondweg te kijken die de N280 rond het dorp moet leiden.

Opknapbeurt
Begin 2016 besloot een meerderheid van het Limburgs Parlement om af te zien van een rondweg en te kiezen voor een vernieuwde weg vrij dicht tegen de dorpskern van Baexem. Dat stuk asfalt maakte deel uit van een grondige opknapbeurt van de hele N280 tussen Weert en Roermond.

Opnieuw opgelaaid
Bijna een half jaar geleden werd duidelijk dat de aanpassing bij Baexem zo’n zes miljoen duurder zou worden dan de 75 miljoen die ervoor was uitgetrokken. Naar aanleiding daarvan laaide de discussie over het alternatief van de rondweg opnieuw op.

Gehakt
Jos van Rey van de Volkspartij Limburg noemde in de statencommissie een 'democratisch genomen besluit nog geen garantie voor een goed besluit.' Hij wees ook op het advies van de landsadvocaat om beide alternatieven volwaardig te onderzoeken. "Als de rondweg niet serieus is onderzocht, maakt de Raad van State gehakt van de huidige aanpak", voorspelde Van Rey. ig gewerkt", aldus de gedeputeerde.

Lees ook: Reconstructie N280 stuk duurder dan gepland

Ook Henk van der Linden van Lokaal-Limburg haalde dat aan. "Laten we niet het grandioze risico lopen dat de Raad van State er een streep doorzet", zo zei hij.

Gekeerd of gedwaald
VVD-statenlid Anton Kirkels stelde dat de financiële en procedurele risico’s van de aanpassing van de N280 bij de kern van Baexem alleen maar toenemen. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zo zei hij. De VVD is altijd voorstander geweest van een rondweg.

Geen meerderheid
Maar een meerderheid van het Limburgs Parlement zag een koerswijziging niet zitten. "De procedure overdoen gaat jaren kosten. En het opnieuw bekijken van de rondweg kost veel geld", aldus CDA'er Jeu Titulaer. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts bevestigde dat dus vervolgens.

Goedkeuring
Wel wees hij erop dat in april het nieuw gekozen Limburgs Parlement nog een keer aan zet is. Die moet dan het plan voor de inpassing van de nieuwe weg bij Baexem goedkeuren en ook ja zeggen tegen de financiering ervan.

Geurts gaat er niet vanuit dat de Raad van State een streep zet door de gekozen aanpak: "We hebben zorgvuldig ons werk gedaan."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen