Overslaan en naar de inhoud gaan

'Uitwerken alternatief N280 Baexem duur en vertragend'

Geplaatst opzaterdag 19 januari 2019 - 6:40

Het alsnog helemaal uitwerken van het plan voor een rondweg rond Baexem kost vier miljoen extra en zorgt voor een vertraging van zeker anderhalf jaar.

PvdA-gedeputeerde Eric Geurts zei dat in een statencommissie in een reactie op het pleidooi van VVD, Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg om alsnog naar de rondweg te kijken die de N280 rond het dorp moet leiden.

Opknapbeurt
Begin 2016 besloot een meerderheid van het Limburgs Parlement om af te zien van een rondweg en te kiezen voor een vernieuwde weg vrij dicht tegen de dorpskern van Baexem. Dat stuk asfalt maakte deel uit van een grondige opknapbeurt van de hele N280 tussen Weert en Roermond.

Opnieuw opgelaaid
Bijna een half jaar geleden werd duidelijk dat de aanpassing bij Baexem zo’n zes miljoen duurder zou worden dan de 75 miljoen die ervoor was uitgetrokken. Naar aanleiding daarvan laaide de discussie over het alternatief van de rondweg opnieuw op.

Gehakt
Jos van Rey van de Volkspartij Limburg noemde in de statencommissie een 'democratisch genomen besluit nog geen garantie voor een goed besluit.' Hij wees ook op het advies van de landsadvocaat om beide alternatieven volwaardig te onderzoeken. "Als de rondweg niet serieus is onderzocht, maakt de Raad van State gehakt van de huidige aanpak", voorspelde Van Rey. ig gewerkt", aldus de gedeputeerde.

Lees ook: Reconstructie N280 stuk duurder dan gepland

Ook Henk van der Linden van Lokaal-Limburg haalde dat aan. "Laten we niet het grandioze risico lopen dat de Raad van State er een streep doorzet", zo zei hij.

Gekeerd of gedwaald
VVD-statenlid Anton Kirkels stelde dat de financiële en procedurele risico’s van de aanpassing van de N280 bij de kern van Baexem alleen maar toenemen. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zo zei hij. De VVD is altijd voorstander geweest van een rondweg.

Geen meerderheid
Maar een meerderheid van het Limburgs Parlement zag een koerswijziging niet zitten. "De procedure overdoen gaat jaren kosten. En het opnieuw bekijken van de rondweg kost veel geld", aldus CDA'er Jeu Titulaer. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts bevestigde dat dus vervolgens.

Goedkeuring
Wel wees hij erop dat in april het nieuw gekozen Limburgs Parlement nog een keer aan zet is. Die moet dan het plan voor de inpassing van de nieuwe weg bij Baexem goedkeuren en ook ja zeggen tegen de financiering ervan.

Geurts gaat er niet vanuit dat de Raad van State een streep zet door de gekozen aanpak: "We hebben zorgvuldig ons werk gedaan."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen