Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Uitwerken alternatief N280 Baexem duur en vertragend'

Geplaatst opzaterdag 19 januari 2019 - 6:40

Het alsnog helemaal uitwerken van het plan voor een rondweg rond Baexem kost vier miljoen extra en zorgt voor een vertraging van zeker anderhalf jaar.

PvdA-gedeputeerde Eric Geurts zei dat in een statencommissie in een reactie op het pleidooi van VVD, Volkspartij Limburg en Lokaal-Limburg om alsnog naar de rondweg te kijken die de N280 rond het dorp moet leiden.

Opknapbeurt
Begin 2016 besloot een meerderheid van het Limburgs Parlement om af te zien van een rondweg en te kiezen voor een vernieuwde weg vrij dicht tegen de dorpskern van Baexem. Dat stuk asfalt maakte deel uit van een grondige opknapbeurt van de hele N280 tussen Weert en Roermond.

Opnieuw opgelaaid
Bijna een half jaar geleden werd duidelijk dat de aanpassing bij Baexem zo’n zes miljoen duurder zou worden dan de 75 miljoen die ervoor was uitgetrokken. Naar aanleiding daarvan laaide de discussie over het alternatief van de rondweg opnieuw op.

Gehakt
Jos van Rey van de Volkspartij Limburg noemde in de statencommissie een 'democratisch genomen besluit nog geen garantie voor een goed besluit.' Hij wees ook op het advies van de landsadvocaat om beide alternatieven volwaardig te onderzoeken. "Als de rondweg niet serieus is onderzocht, maakt de Raad van State gehakt van de huidige aanpak", voorspelde Van Rey. ig gewerkt", aldus de gedeputeerde.

Lees ook: Reconstructie N280 stuk duurder dan gepland

Ook Henk van der Linden van Lokaal-Limburg haalde dat aan. "Laten we niet het grandioze risico lopen dat de Raad van State er een streep doorzet", zo zei hij.

Gekeerd of gedwaald
VVD-statenlid Anton Kirkels stelde dat de financiële en procedurele risico’s van de aanpassing van de N280 bij de kern van Baexem alleen maar toenemen. "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", zo zei hij. De VVD is altijd voorstander geweest van een rondweg.

Geen meerderheid
Maar een meerderheid van het Limburgs Parlement zag een koerswijziging niet zitten. "De procedure overdoen gaat jaren kosten. En het opnieuw bekijken van de rondweg kost veel geld", aldus CDA'er Jeu Titulaer. PvdA-gedeputeerde Eric Geurts bevestigde dat dus vervolgens.

Goedkeuring
Wel wees hij erop dat in april het nieuw gekozen Limburgs Parlement nog een keer aan zet is. Die moet dan het plan voor de inpassing van de nieuwe weg bij Baexem goedkeuren en ook ja zeggen tegen de financiering ervan.

Geurts gaat er niet vanuit dat de Raad van State een streep zet door de gekozen aanpak: "We hebben zorgvuldig ons werk gedaan."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen