Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitvaartcentra lopen vol: 'We verkopen geen nee'

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 21:41

De uitvaartcentra in Limburg lopen vol. Zowel bij het opslaan van lichamen als het regelen van begrafenissen en crematies zoeken begrafenisondernemers naar oplossingen.

Dat blijkt uit een rondgang van L1 bij diverse uitvaartcentra.

Extra opslag
Bij verschillende begrafenisondernemers is het zo vol, dat er extra opslag wordt vrijgemaakt om lichamen op te slaan. Bijvoorbeeld bij Smeets Uitvaartverzorging uit Valkenburg: "Het is absurd. We hebben extra opslag, en die zat laatst ook vol. Toen moesten we aan sommige mensen nee verkopen. Dat is extra schrijnend, want de nabestaanden zeggen dan dat ze al drie bedrijven gebeld hebben", vertelt Mariëlle van der Heyde.

Koelcontainers
Bij uitvaartbedrijf DELA, waar het 20 procent drukker is dan vorig jaar rond deze tijd, zijn extra koelcontainers geplaatst vanwege de drukte. "In zowel Roermond als Geleen hebben we een koelcontainer geplaatst voor de opslag van lichamen, waarvan alleen die in Geleen in gebruik is", laat een woordvoerster van DELA weten. "Maar we verkopen geen nee aan mensen."

Eerste golf
Bij Kusters Uitvaartzorg in Limbricht is het op dit moment niet zo druk. "Bij de ene ondernemer is het druk, bij de andere niet. Het ligt er ook aan waar corona-uitbraken zijn", vertelt Gregor Kusters. Hij stelt dat het niet te vergelijken is met de eerste golf in maart.

Lees ook: DELA plaatst koelcontainers vanwege coronadoden

Wettelijke regeling
Volgens de wettelijke regeling moet binnen zes dagen na overlijden een uitvaart plaatsvinden. Die termijn wordt bij sommige ondernemingen overschreden. "Als je pech hebt is er pas tien dagen na overlijden een uitvaart", vertelt Van der Heyde van Smeets Uitvaartverzorging. DELA stelt dat de wettelijke termijn alleen in een enkel geval overschreden wordt. "Daar doen we dan een aanvraag voor. En uiteraard gaat dit in overleg met de familie. Overigens gebeurt dit ook vaak op verzoek van de familie, waardoor bijvoorbeeld meer mensen bij de uitvaart kunnen zijn."

'Drukker dan normaal'
Om de drukte het hoofd te bieden, neemt DELA maatregelen. "Waar mogelijk zetten we extra personeel extra in. Ook schuiven we met personeel over de verschillende regio's, want de drukte per regio verschilt. Verder plannen we ook uitvaarten op zondag, al is daar in Limburg nu geen sprake van." Sandra Thoonen van Goemans Uitvaartzorg herkent dit beeld. "Het is drukker dan normaal, maar we kunnen het werk aan. De werkdagen zijn nu gewoon langer dan normaal. Maar we vinden altijd een oplossing."

Lees ook: Corona: afscheid nemen lijkt vooral een strijd tegen de klok

Griep
De grote boosdoener van de extra toestroom is corona. Van der Heyde ziet het virus als bron, maar volgens haar zorgt ook de griep ervoor dat het extra druk is bij de uitvaartcentra. "Op dit moment zijn er veel mensen die binnen zijn gekomen door corona, maar de griep speelt ook een rol."

Waardig afscheid
De woordvoerster van DELA benadrukt dat ondanks de drukte volledig de tijd wordt genomen voor een waardig afscheid. "Dat is niet anders dan anders. Wij staan ervoor om te zorgen voor een mooie herinnering. Ook in deze tijd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen