Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitstoot van CO2 in Limburg sterk gedaald

Geplaatst opdinsdag 25 september 2018 - 11:18

De uitstoot van CO2 is in Limburg tussen 1990 en 2016 met 39 procent afgenomen.

Dat is de grootste daling van alle Nederlandse provincies, stelt het economisch bureau van ING in een analyse.

De daling komt volgens econoom Thijs Geijer van ING vooral voor rekening van de energiesector. "In die periode zijn in de regio energiecentrales gesloten. Ook is de Clauscentrale in Maasbracht stilgelegd", aldus Geijer. "En dat scheelt, want de energiesector is een grote vervuiler."

Afname Chemelot
Ook de uitstoot van CO2 op het chemische industriepark Chemelot in Geleen nam fors af. Daar zitten veel chemische bedrijven. In Limburg waren de energie en chemische sector goed voor 40 procent van de totale uitstoot. Maar ook grote bedrijven buiten de chemie stoten veel CO2 uit.

Volgens het rapport zijn de twintig grootste bedrijven buiten de chemiesector verantwoordelijk voor twee megaton. Dat is net zoveel als ruim 90.000 huizen uitstoten.

Energietransitie
Ondank de daling is Limburg nog niet klaar met de energietransitie. "De regio's moeten met bedrijven samenwerken om de uitstoot nog verder terug te brengen", stelt Geijer. "Ze moeten samen inventariseren en kijken waar de provincies en gemeenten de bedrijven kunnen helpen."

Huizenbezitters
Ook moeten de provincie en gemeenten particuliere huisbezitters helpen om hun huizen van het gas te halen. Tot 2030 moeten zo'n 260.000 woningen van het gas in Zuid-Nederland. Dat is het makkelijkste te realiseren bij nieuwbouwwoningen, maar in Limburg wordt relatief weinig gebouwd. Daardoor moeten bestaande huizen van het gas en die zijn vaak in bezit van particulieren.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen