Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitstoot van CO2 in Limburg sterk gedaald

Geplaatst opdinsdag 25 september 2018 - 11:18

De uitstoot van CO2 is in Limburg tussen 1990 en 2016 met 39 procent afgenomen.

Dat is de grootste daling van alle Nederlandse provincies, stelt het economisch bureau van ING in een analyse.

De daling komt volgens econoom Thijs Geijer van ING vooral voor rekening van de energiesector. "In die periode zijn in de regio energiecentrales gesloten. Ook is de Clauscentrale in Maasbracht stilgelegd", aldus Geijer. "En dat scheelt, want de energiesector is een grote vervuiler."

Afname Chemelot
Ook de uitstoot van CO2 op het chemische industriepark Chemelot in Geleen nam fors af. Daar zitten veel chemische bedrijven. In Limburg waren de energie en chemische sector goed voor 40 procent van de totale uitstoot. Maar ook grote bedrijven buiten de chemie stoten veel CO2 uit.

Volgens het rapport zijn de twintig grootste bedrijven buiten de chemiesector verantwoordelijk voor twee megaton. Dat is net zoveel als ruim 90.000 huizen uitstoten.

Energietransitie
Ondank de daling is Limburg nog niet klaar met de energietransitie. "De regio's moeten met bedrijven samenwerken om de uitstoot nog verder terug te brengen", stelt Geijer. "Ze moeten samen inventariseren en kijken waar de provincies en gemeenten de bedrijven kunnen helpen."

Huizenbezitters
Ook moeten de provincie en gemeenten particuliere huisbezitters helpen om hun huizen van het gas te halen. Tot 2030 moeten zo'n 260.000 woningen van het gas in Zuid-Nederland. Dat is het makkelijkste te realiseren bij nieuwbouwwoningen, maar in Limburg wordt relatief weinig gebouwd. Daardoor moeten bestaande huizen van het gas en die zijn vaak in bezit van particulieren.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen