Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitstellen van oogst kan hamsterpopulatie redden

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2020 - 6:57

Willen de met uitsterven bedreigde korenwolven in Limburg kunnen overleven, dan moeten de vrouwtjes twee worpen per seizoen krijgen.

Dat kan alleen door hamstervriendelijk agrarisch beheer, waarbij de oogst op het land zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Daardoor is er voldoende dekking tegen roofvogels en vossen die het op dit makkelijke prooidier hebben gemunt.

Bedreigd
Dat blijkt uit onderzoek van Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging. Woensdag promoveert hij aan de Nijmeegse Radbouduniversiteit. Het gaat al tientallen jaren slecht met de hamster in het wild. In de rest van Nederland is de korenwolf uitgestorven. Maar tussen Koningsbosch en Maastricht ligt nog een beperkt aantal leefgebieden, met in totaal zo’n 200 tot 300 hamsters.

Prooi
Enkele honderden hamsters lijkt veel, maar toch is het weinig omdat de knaagdieren vaak een prooi zijn voor roofdieren als de vos en de marter. Daarom is het van belang dat de vrouwtjes twee keer per jaar voor nakomelingen zorgen. Daarnaast worden bij GaiaZOO nog steeds hamsters gefokt die later in het wild worden uitgezet. Sinds 2002 zijn er vele honderden dieren met een zender uitgerust om ze te kunnen volgen tot hun dood.

Bloedlijn
Om de populatie gezond te houden, wordt er bij GaiaZOO volop gekruist met Vlaamse hamsters en Duitse dieren uit omgeving van Neuss. Opvallend daarbij is dat Duitse hamstermannetjes gemiddeld twee jongen meer verwekken dan de Belgische mannetjes. De worpgrootte ging zo omhoog van gemiddeld vijf naar zeven.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen