Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitstel provinciale subsidie wieleraccommodatie Neer

Geplaatst opzondag 20 december 2020 - 22:15

De beoogde wieleraccommodatie in Neer is nog niet zeker van een provinciale subsidie van 750.000 euro.

Het Limburgs Parlement heeft een besluit daarover uitgesteld door met 25 tegen 22 stemmen het voorstel van het provinciebestuur om de subsidie te verstrekken te verwerpen.

Bezwaren omwonenden
Tegen stemden PVV, Forum voor Democratie, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en 50Plus. Die partijen vinden dat er niet serieus rekening is gehouden met de bezwaren van een aantal omwonenden en dat die ook niet goed zijn ingelicht. Ook is niet duidelijk hoe en waar de 90 eiken die worden gekapt voor de wielerbaan worden gecompenseerd.

Lees ook: Provinciale subsidie voor verlichte wielerbaan in Neer

Subsidie
Het provinciebestuur is opgedragen daar met de gemeente Leudal in overleg over te gaan. Vervolgens moet dat leiden tot een ‘voldragen’ voorstel. CDA, VVD, D66, PvdA en Lokaal-Limburg konden wel instemmen met de subsidie. Zij wezen erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn omdat de subsidie al jaren geleden is toegezegd. Ook is de wielerbaan goed voor de breedtesport, zo deze partijen. Opvallend is dat in december vorig jaar het Limburgs Parlement al ja heeft gezegd tegen de subsidie van 750.000 euro voor de wielerbaan. Maar dat eerst nog duidelijk moest worden uit welke potjes deze subsidie betaald moest worden.

Nieuw voorstel
Dat werd in het nieuwe voorstel geregeld. Maar omdat omwonenden onlangs een zeer kritische en uitgebreide mail schreven over de gang van zaken, besloot het Limburgs Parlement alsnog tot uitstel. Gedeputeerde Joost van den Akker zegt in een reactie dat het provinciebestuur volgend jaar op de kwestie terugkomt. "We hebben digitaal kennis genomen van het verwerpen van het statenvoorstel", zo laat hij weten.

Stemming
Hij wijst er verder op dat een gesprek tussen provincie, gemeente Leudal en omwonenden al eerder is toegezegd en ook nog eens voor de stemming is bevestigd. Ook is het in zijn ogen zo dat ‘een aantal fracties onaangekondigd per stemverklaring van standpunt is veranderd’ bij de stemming over de PvdD-motie. In vergelijking met hun eerder ingenomen standpunt. De wieleraccommodatie in Neer bestaat niet alleen uit een verlichte wielerbaan van 800 meter maar ook uit een verlicht parcours voor mountainbikers en cyclocrossers. De gemeente Leudal draagt zelf 800.000 euro bij.

Doordat het Limburgs Parlement de provinciale subsidie voor de wielerbaan voorlopig heeft geblokkeerd, gaat er ook geen 200.000 euro subsidie naar het nieuwe Regionaal Tafeltennis Centrum (RTC) bij tafeltennisvereniging Westa in Wessem. Ondanks dat een ruime meerderheid van de provinciale politiek daar geen probleem mee heeft. Maar de twee subsidies waren in één voorstel opgenomen. En daar kon niet in worden geknipt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen