Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitspraak in zaak Nicky: volg het live vanaf 13:30 uur

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 7:00

Het vonnis in de zaak Nicky Verstappen vormt het voorlopige slotstuk van de jarenlange nachtmerrie waarin zijn nabestaanden leven. Zij knokken al sinds 1998 voor gerechtigheid voor hun Nicky.

In de ogen van de familie komt die gerechtigheid er wanneer Jos Brech (58) vrijdag wordt veroordeeld. Justitie eist een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte.

Lees ook: Justitie eist 15 jaar gevangenis voor doden Nicky Verstappen

Absolute nachtmerrie
Op 10 augustus 1998 verdween Nicky Verstappen uit zijn tent tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Zijn ouders en zus Femke leven tussen hoop en vrees. Die vrees werd een dag later al werkelijkheid; het lichaam van Nicky werd tijdens een grote zoekactie gevonden op de heide. Het is de absolute nachtmerrie van iedere ouder.

Verdriet en frustratie
Er volgden jaren van verdriet en frustratie. Nooit kon de familie deze zaak echt een plek geven, omdat ze niet wisten wat er met Nicky was gebeurd. Er waren wel verdachten, maar die vielen uiteindelijk stuk voor stuk van de lijst. En zo bleven die zo vurig gewenste antwoorden uit.

De familie, gesteund door programmamaker Peter R. de Vries, verscheen door de jaren heen meermaals in de publiciteit. Misschien dat er daardoor toch iemand naar voren zou stappen met dat ontbrekende puzzelstukje. Het bleek tevergeefs.

ANP-401934159
Peter R. de Vries staat de familie Verstappen al jaren bij in hun strijd voor gerechtigheid.
Foto: ANP

Kampleider opgegraven
In 2010 gloorde er toch weer hoop. Dna-techniek had zich inmiddels dusdanig ontwikkeld dat de politie een gevonden spoor kon vergelijken met het dna van tientallen mannen, die gevraagd waren vrijwillig mee te werken. De inmiddels overleden kampleider Joos Barten werd zelfs opgegraven, om ook zijn dna te kunnen controleren. Ook deze inspanningen leidden echter niet tot een doorbraak.

'Vreet je op'
"Het is net alsof al het onderzoek dat bij ons loopt, op niets uitloopt. Of dat er niet wordt meegewerkt, of dat het jaren duurt", zei een verslagen Berthie Verstappen destijds tegen L1. "Dat vreet je op." Ze wist toen nog niet dat ze acht jaar later groot nieuws zou ontvangen. Uitgebreid dna-onderzoek wees in 2018 Jos Brech aan als degene die zijn dna achterliet op het lichaam van Nicky.

Lees ook: Jos Brech aan zet: moeizaam gevecht tegen publieke opinie

Intense minachting
De familie was er altijd van overtuigd dat die sporen zouden leiden tot de oplossing. Die overtuiging is er vandaag de dag nog altijd. Ze zeggen zeker te weten dat Brech meer weet over wat er met Nicky is gebeurd. Des te frustrerender is de houding van de verdachte, die voornamelijk zwijgt. De verklaring die hij twee jaar na zijn arrestatie aflegde voor de rechter, lachte de familie weg.

"Wij voelen intense minachting voor je houding hier tijdens de rechtszittingen, voor je zwijgen, je doorzichtige ontkenningen", zei moeder Berthie tijdens het proces.

Onmenselijke beproeving
Ondanks alle tegenslagen in het onderzoek, het jarenlange wachten en de frustratie vanwege het uitblijven van antwoorden, bleef de familie knokken. Moeder, vader en zus waren bij iedere rechtszaak aanwezig. Volgens Berthie was het een 'onmenselijke beproeving' om steeds zo dicht in de buurt van Brech te zijn. Maar ze deed het, voor haar Nicky.

De uitspraak is vrijdagmiddag om 13:30 in de rechtbank in Maastricht en is live te volgen op 1Limburg en L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen